Læsetid: 2 min.

Danmark er ikke et halehæng

29. august 2000

At råbe op lige nu er blot en ren gave til våbenindustrien og de mest reak-tionære kræfter i valgkampen i USA

Raketskjold
Hvorfor kan vi ikke bare fordømme USA, når de nu overvejer at opsætte et nyt nationalt missilskjold? Skal Danmark nu igen bare være et halehæng til USA? Nej – Tværtimod.
Lige nu skal vi ganske klart sende signalet til både USA og Rusland – »kom så frem til forhandlingsbordet og ikke til skyttegravene«. Sammen med vore allierede er det dette krav og pres, vi skal udøve.

Aktiv rolle til alle
Her bør FN også spille en aktiv rolle, og her kan USA og Rusland spille en aktiv rolle. Vi har ikke brug for, at den gamle kolde krig afløses af en ny varm krig.
Vi har brug for overvågning og våbenaftaler samt fælles kontrol med nedrustningen. Fælles alliance mod de såkaldte »slyngelstater«, som måske nærmere skulle betegnes som ukontrollerede, ikke demokratiske regimer, der rummer strukturer med eksempelvis tre hære og stærke våben-, medie- og kemikaliemafiaer. Lande, hvor den dér formelt kalder sig Præsident reelt ikke har herredømmet over de ressourcer, der forvaltes i hans land.
De demokratiske kræfter skal samles og give det modspil, der er påkrævet for at få de ikke-demokratiske regimer på ret køl. De demokratiske kræfter kan styrkes ved at vi får klarlagt de fælles trusler, der følger af globaliseringen.
I den aktuelle situation med radarovervågningen placeret i Grønland er det vores opgave at hjælpe med til, at der skabes enighed imellem de lande, som vil stå ved deres ansvar om vores sikkerhed, således at vi finder den bedst mulige løsning for os alle.
Derfor har vi også et ansvar og en væsentlig rolle at spille i både Grønland og Danmark for at disse nedrustningsforhandlinger ikke skal køre skævt.

Bare ikke lige nu
At råbe op lige nu er blot en ren gave til våbenindustrien og de mest reaktionære kræfter i valgkampen i USA og til det russiske militære kompleks eller ekstreme politiske kræfter. Det budskab, de hellere skal have, er, at vi kræver fælles løsninger og ikke nye kapløb.
Ved de forhandlinger, som rent faktisk har kørt i flere måneder mellem Rusland og USA, skal perspektiverne og de fælles trusler beskrives og håndteres, så vi viser, at vi har lært nok af den kolde krig til netop ikke at fortsætte i dette spor.
Dette læses desværre ikke ud af de analyser som bl.a. journalist Jørgen Dragsdahl underholder avislæserne med i disse sommermåneder. Synd for hans gode rygte og for læserne som fortjener et bedre og bredere perspektiv præsenteret.
Råbekor er ikke nok, det er ved forhandlingsbordet, resultaterne kan nås, og det er netop den sikkerhed, vi fortjener her i det nye årtusinde.
Diplomati og gode forhandlingsløsninger kommer jo, som de fleste af os godt ved, ikke af stejle markeringer, men gennem indsigt, forståelse, samarbejde og naturligvis kompromiser om vores fælles sikkerhed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu