Læsetid: 1 min.

Keld er ukritisk

15. august 2000

Keld Albrechtsens syn på EU er forældet

Miljøpolitik
Keld Albrechtsen mener (den 9. august), at "vide, hvordan danske venstre-orienterede kan sikre en rød og grøn udvikling i EU - uden for ØMU'en." Rejser man tvivl herom involverer man sig i "en indbygget selvmodsigelse, fordi det bygger på en antagelse om, at EU indefra kan reformeres i en rød og grøn retning. Men det forhindres", hævder Keld Al-
brechtsen, "af selve den grundlæggende struktur i Unionens opbygning." Keld Albrechtsens bevis er "konkrete erfaringer med EU-love, traktater osv." og "vejen til en rød og grøn udvikling i Europa (går) over en række brud med unionsudviklingen." Er det nu rigtigt?

Rød grøn miljøfront
Slår vi op i den nyligt udkomne grønne vismandsrapport, ser vi, at en af dansk miljøforsknings mest kritiske og venstreorienterede forskere, professor, dr.jur. Ellen Magrethe Basse, i sin artikel "Et bæredygtigt retssystem" skriver, at "De jurister, der ved noget om miljølovgivning på EU niveau og nationalt niveau, er stort set alle enige om, at EU's miljøregler i langt højere grad, i den måde de er formuleret, er præget af en høj miljøprofil og af bæredygtighed end det, en tradi-tionel retlig tankegang - som den dansk ret tager udgangspunkt - ville føre til."(!!)
Problemet er imidlertid ikke blot, at Keld Albrechtsen tilsyneladende tager fejl, vi kan jo ikke alle være professorer. Problemet er, at han ikke har sat kritiske spørgsmål ved sin egen EU-forståelse, men blot fortsat med den samme type EF/EU-kritik, som den der blev gjort til venstrefløjs-standard i 70'erne. Ikke engang den fuldstændige omformning af EU's/Europas politiske dagsorden med Murens fald førte til en metodisk genovervejelse af kriterierne for EU-kritik. Keld Albrechtsens såkaldte "kritiske holdning" har ikke ført til en så radikal kritik, at den også indebærer en kritik af kritikken.
Min forudsigelse er derfor, at E.M.Basses markering på ingen måde vil komme til at anfægte Keld Albrechtsens synspunkter, og netop derved vil vi se, at Keld Albrechtsen har forrådt den politiske samfundskritik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu