Læsetid: 2 min.

Lad os dele iltmasken

Debat
9. august 2000

Nyt Europas drømmesyner om EU svarer til en idé om at gennemføre en ateistisk udvikling i den katolske kirke - det kræver vist ekstra ilt

Europa
Kim Elmose fra Nyt Europa fortsætter i Information den 25. juli i den radikale Søren Espersens fodspor og hævder nu, at jeg er nået så langt op i den tynde luft, at jeg må have iltmaske på for at kunne besvare hans spørgsmål.
Han vil vide, hvordan danske venstre-orienterede kan sikre en rød og grøn udvikling i EU - udenfor ØMU'en.
Spørgsmålet indeholder en indbygget selvmodsigelse, fordi det bygger på en antagelse om, at EU indefra kan reformeres i en rød og grøn retning. Men det forhindres af selve den grundlæggende struktur i Unionens opbygning. Det er her den afgørende svaghed i Nyt Europas idégrundlag består.
I meget enkel form tør jeg godt - på baggrund af mange års konkrete erfaringer med EU-love, traktater osv. - vove den påstand, at unionsudviklingen som hovedregel bevæger sig mod højre og i retning af det værre og at denne retning ligger indbygget i selve EU's forfatning.
Dette skyldes at kernen i EU's opbygning er Det indre Markeds princip om markedskræfternes frie spil kombineret med ØMU'ens traktatfæstede konservative - monetaristiske - pengepolitik. Inden for denne ramme ville selv et flertal af stærkt venstreorienterede regeringer i EU ikke med den bedste vilje kunne dreje udviklingen mod venstre.

Bryd med Unionen
Og der er desværre ej heller udsigt til et sådant flertal. Den tyske regering har netop gennemført en skattereform med henvisning til euro'en, som går ud på at sænke erhvervsbeskatningen, gennemføre arbejdsgivervenlige strukturreformer på arbejdsmarkedet og sikre at lønmodtagerne i højere grad selv skal financiere deres pensionsopsparing. Det er en del af det opgør med den skattebetalte velfærd som er på vej i EU og som den kommende Nice-traktat skal bruges til at fremskynde.
Derfor går vejen til en rød og grøn udvikling i Europa over en række brud med unionsudviklingen. Et dansk euro-nej vil styrke venstrefløjen ikke alene i Danmark, men også i f.eks. Tyskland og England, hvor der i bl.a. fagbevægelsen er modstand mod de socialdemokratiske lederes nyliberale politik. Et dansk nej skal bruges til at rejse en europæisk debat om alternativer til den konservative euro-model. Og en europæisk debat om helt andre veje end kernelandenes Nice-traktat, der jo også vil gøre det hele endnu vanskeligere for de østeuropæiske lande.
I Tyskland er tilslutningen til euroen faldende og i Storbritannien er den helt nede på 22 procent - ifølge EU-kommissionens meningsmåling. Det er på denne modstand, at venstreorienterede socialister i Danmark og de øvrige lande kan bygge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her