Læsetid: 3 min.

Læserdebat

24. august 2000

Er du i tvivl, så stem nej

21. AUG. - Marianne Jelved udtaler den 18. august, at hvis der er behov for at ændre indholdet i ØMU'en, kan det ændres, hvorefter hun argumenterer for, at der ikke er grund til at ændre indholdet i ØMU'en.
Det er selvfølgelig rigtigt, at ØMU-kriterierne kan ændres. Men det indebærer, at landene er enige om det. Og er det særlig sandsynligt, og vil borgerlige politikere, herunder Marianne Jelved, være med til det?
Derfor er et ja til ØMU'en et ja til en bestemt økonomisk politik, som bygger på en liberalistisk tankegang, og som prioriterer lav inflation og begrænsede offentlige budgetunderskud, f.eks. i forhold til andre politisk-økonomiske målsætninger, f.eks. lav arbejdsløshed. Et ja til ØMU'en er også et ja til yderligere integration og harmonisering på f.eks. social-, arbejdsmarkeds- og skatteområdet.
Selvfølgelig er der behov for forpligtende samarbejde, når der er tale om grænseoverskridende problemer, f.eks. en minimumssats for selskabsskatten. Men ØMU-samarbejdet vil med sikkerhed gå langt videre, både i forbindelse med fælles krav og almindelig tilpasning.
Bliver det et nej den 28. september, vil Danmark som hidtil være med i EU og udenfor ØMU'en på linie med Sverige og Storbritannien. Bliver det et ja, fortsætter udviklingen med mere integration, også på områder, der ikke er

Aage Frandsen
folketingsmedlem for SF

Børsnotering af folkekirken

20. AUG. - Medlemstallet i den såkaldte folkekirke, hvis rette navn burde være statskirken, rasler ned. Deres velærværdigheder præsterne måber og fatter ikke, hvad der sker omkring dem. At det ikke er indvandrernes og flygtningenes skyld, gør selvsagt heller ikke problemet lettere at håndtere for de nationalt sindede grundtvigianere og da slet ikke for de standhaftige og fundamentalistisk tænkende tinsoldater omkring tidsskriftet Tidehverv.
Hans højærværdighed biskop Jan Lindhardt er imidlertid anderledes opdateret med retorikken end flertallet af sine klerikale undersåtter, når han i Radio-avisen udtaler, at med en markedsandel på rundt regnet 85 procent er det lettere at miste kunder end at vinde dem.
Markedsandel? Tja, kleresiet i folkekirken, som er en af landets helt store jordbesiddere, kan vel lige så godt tage konsekvensen af den almindelige merkantile mentalitet i resten af samfundet.
Så Jan Lindhardt & hans højærværdige kolleger kan starte med at ansætte deres egne spindoctorer og et større reklamebureau til markedsføringen af det glade budskab.
Hvis det endvidere er rigtigt, at herboende udlændinge for at få et skattekort automatisk indmeldes i den danske folkekirke og selv må finde ud af at melde sig ud igen, ja, så burde firmaet da fra start have de bedste betingelser for vækst og fremgang.
Så mangler vi kun en børsnotering af folkekirken. Sæt bare den institutionaliserede lutheranske kristendom på aktier. Dem tror de fleste alligevel for tiden klippefast på!

Niels V. Petersen
Sverigesvej 8, Hjørring

Pas på skatten

Jeg får ofte at vide, at EU ikke vil pille ved den danske skat. Men den danske regering er et af de mest ivrige EU-lande, når det gælder om at gøre skatterne ens i EU. Socialdemokratiet støtter, at EU laver fælles miljø, energi-, kapital- og erhvervsbeskatning. Det ville være fint, hvis vi kunne overføre vores skattesystem til de andre lande i EU. Men det er vist ikke det, EU vil. I de andre EU-lande bygger systemerne mere på private forsikringer. Hvordan skal vi forhindre, at Danmark må rette sig efter EU's skattepolitik?

Helle Jørgensen
Roukær Alle 80, Højbjerg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu