Læsetid: 2 min.

Samtale er ikke nok

Debat
29. august 2000

Alternativet til EU er EU – uden Danmark!

280900
Aase Bak-Nielsen (ABN) skriver i Inf. 22/8, at demokratiet kun kan reddes ved at stække kapitalmagten og give tid og plads til, at folket og folkene samtaler.
ABN mener, at alternati-vet til EU er samtale. Det er en fejlslutning af dimensioner.
ABN kan ikke forstå, hvordan EU kan være værn mod globaliseringen.
Alternativet er åbenbart at lukke øjnene og håbe på, at de multinationale selskaber og globaliseringen forsvinder af sig selv. Det hører til et barns første erfaringer, at verden stadig er der, når man fjerner hænderne fra øjnene. Dialog er vigtigt, men der skal handling og konsekvens bag ordene, før det rykker.

Alternativ model
Der er vigtigt, at vi får skabt et alternativ til det liberalistiske, amerikanske model. Det kan vi med ØMU’en. Euro-landene er sammen så økonomiske stærke, at de kan gøre en forskel på indretningen af den globale økonomi. Derfor er EU det forum, hvori vi skal arbejde for vores værdier. Vi skal følge de gode takter fra Lissabon-topmødet og sætte beskæftigelse og miljø højt på den økonomiske dagsordenen.
Den fælles valuta er et udtryk for, at nationalstaterne ikke alene kan tøjle og regulere markedskræfterne. Derfor er euroen et fremragende eksempel på, hvordan de enkelte stater har erkendt deres utilstrækkelighed overfor globaliseringen, og derfor vælger at løse problemet i fællesskab.
Siger vi nej, så er Danmark 100 procent afhængige af, at Den europæiske Centralbank (ECB) garanterer kronens troværdighed. Det vil ECB godt på den betingelse, at vi følger EU’s økonomiske politik til punkt og prikke. Altså vil et nej betyde, at EU kommer til at bestemme langt mere – uden vi får indflydelse.
Euroen eksisterer allerede. De andre lande går uden tvivl videre i tilfælde af et dansk nej. Derfor er det eneste alternativ til EU: Et EU uden Danmark.
Samtale er vigtigt og godt – men det løser ikke de problemer, som vi står overfor. Alternativet er derfor ej heller samtale, som ABN skriver, men derimod ureguleret kapitalistisk markedsøkonomi og et langt større spillerum for spekulation og multinationale selskaber. Jeg er ked af at sige det, men det kapitalistiske markeds interesse for samtale kan utvivlsomt ligge på et meget lille sted.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her