Læsetid: 2 min.

Epidemisk åndsformørkelse

Debat
23. september 2000

Det er lykkedes norsk ultrahøjre at omdefinere samtlige samfundsproblemer til at dreje sig om ting, som politi er det selvfølgelige svar på

Højreafmarch
Så er det sket. Det norske Fremskridtsparti vinder 40 procents opslutning i de nordligste fylker. Som nordlænding ville intet glæde mig mere end en bekræftelse på Sten Inge Jørgensens teori om en »mystisk protestbølge« (Information den 16-17. sept.).

En infektionssygdom
Desværre er her hverken tale om mystik eller protest. At stemme blankt eller stemme på et komplet indflydelsesløst parti, ville være en protest, men at stemme en højreekstrem populist til magten, er ingen protest, snarere en infektionssygdom. Når opslutningen dertil nærmer sig det halve af befolkningen i visse regioner, er der ikke længere enkelte sygdomstilfælde, vi har for hånden, men en fremskreden epidemi af alarmerende åndsforladthed.
En vigtig smittekilde har været populistiske tv-debatledere, hvis definition af begrebet ’den brede befolkning’ er ensbetydende med ariske taxachauffører. Godt hjulpet af deres venner, tabloidaviserne, er det lykkedes disse i løbet af nogle års angstskabende mediamantra at omdefinere samtlige samfundsproblemer til at dreje sig om indvandring, ældrepleje, sygehuskøer, benzinpriser samt endnu et par ting mere, som politi er det selvfølgelige svar på.
Disse har også bidraget til en slem tørke på relevante nyheder om og fra verden udenfor. At ordene Norge, norsk og nordmand de ti sidste år tilsammen har været de fjerde mest brugte ord i ditto medier, viser at de har været effektive. Nordmænd har siden Lillehammer fik vinter-OL sat verdensrekord i at være sig selv nok. Her ligger genmateriale til dagens åndsfortærende virus.

Det nye virus yngler godt
Det ny virus yngler godt under økonomisk vækst. I den mest udsatte risikogruppe findes nemlig de, som er blevet så købestærke at de kan tillade sig at holde op med at ræsonnere. For at blive rigtigt sygdomsfremkaldende behøver viruset så et passende muggent politisk dødvand at dyrkes i. Og se! En hovedsag i norsk politik har alt længe været at kunne lyve sig til stemmer for at opretholde status quo. Virusets første ofre fandtes da også blandt midaldrende socialdemokrater, som uden synlig grund lå på spring mod højre uden at se sig for. De løber endnu og standser måske aldrig.
Siden de 40 procent er ganske sikre på at de ikke behøver nogen kur, er der kun små chancer for at få standset epidemien af galloperende åndsformørkelse. Også selv om man skulle finde en vaccine. Eneste løsning bliver at lade pesten rase til dårskaben er brændt ud. Når grenene, de sidder på, er behørigt savet over, ’fremskridtet’ er blevet en realitet, og de ligger på slagmarken med bule i hovedet og ondt i røven, vender ånden måske endelig tilbage til vælgerne. Beder de om regn, så lad det derfor øse ned! Væk med distrikter,
kystfiskere, landsdelskultur og infrastruktur! Hagen er manden som med demokratiske midler kan få succes med hvad der Wehrmachts ildspåsættere måtte give op overfor! Han skal nok få realiseret partigrundlægger Langes gamle drøm om at nedlægge Nord-Norge!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her