Læsetid: 1 min.

Til kamp

20. september 2000

Uafhængighed fører til krig og krise

280900
Knud P. Pedersens kronik den 13. september konkluderer, at uafhængige national-stater kan afhjælpe de negative følger af globaliseringen. Han overser de økonomiske initiativer i nyere tid, hvorfor de opstod, ikke er at finde mere, og hvad uafhængige nationalstater ikke kan styre.
Før Første Verdenskrig var verden bundet til guldet, valutasamarbejdet bandt staterne sammen og hindrede valutaspekulation. I 1914 endte guldfoden pga. uoverenstemmelser mellem uafhængige nationalstater. En af grundene til 30’er-krisen og Anden Verdenskrig var de uafhængige nationalstaters indbyrdes kamp. Kamp for vækst, profit og krigsgæld udmøntet i devalueringer og rente stigninger til egen vinding, i stedet for fair handel og valutakurser forhandlinger.
Bretton-Woods, Keynes barn, var et valutasamarbejde mellem verdens nationer for at låse valutaerne fast til dollaren, så man kunne opnå fair handel over grænserne. Bretton-Woods brød sammen (1971-73) netop pga. spekulationer mellem uafhængige nationalstater, økonomisk og politisk uro blev resultatet. Knud P. Pedersen nævner Daly som fortaler for de uafhængige nationalstater som ramme for økonomisk og økologisk bæredygtig fremtid. Daly’s pointe i Efter Væksten er, at det for et overnationalt organ, f.eks. Verdensbanken, ikke er muligt at gennemføre økonomiske og økologiske reformer uden de uafhængige nationalstaters medvirken og accept, men de uafhængige nationalstater kan alene ikke rede verden. Daly indså også at miljø og økonomi er grænseoverskridende.
Hvorfor ikke lade de uafhængige nationalstater være uafhængige, fordi nyere historie har vist os EMSsens krak, krisen i Mexico, krisen i Asien, sammenbruddet i Rusland og den økonomiske nedgang i Sydamerika – problemer som uafhængige nationalstater ikke kan styre.
Løsningen er en politisk og økonomisk union. I EU betyder det at de uafhængige nationalstater, harmoniserer deres skatter og afgifter, et mindstemål, for at eliminere dumpning af skatter og afgifter og opnå fair handel mellem de uafhængige national-stater. ØMU’en er vejen til et styrket Europa og begrænsning af USAs herredømme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu