Læsetid: 1 min.

Røg i drivhuset

Debat
2. september 2000

Lusk og lobbyisme til fordel for tobak og energisvineri

Skævvridning
På debatsiden den 26.-27. august fortæller fysik-professor Bent Sørensen, RUC, en underlig historie om censur på det hæderkronede Gylden-dal, hvor den samlede redak-
tion at det nye, nationale leksikon afviser at fortælle læserne historien om de forskellige kræfter, der fik vindmølleindustrien op at stå. Mens historien om Energistyrelsens, elværkernes og energiminister Poul Nielssons ’støtte’ får en velvillig »skævvridning, som jo også kendes fra Gyldendals publikation af anti-drivhuseffekt skrifter.«

Megen manipulation
Den 16. sept. 98 skrev Bent Sørensen i Information, at Politiken havde afvist hans indlæg i bladets anti-drivhus-kampagne domineret af Bjørn Lomborg med den sædvanlige begrundelse om overvældende stofmængde. Og den 4. april 99 brugte Politiken to hele sider på at tilsvine lederen af Nordvestjysk Folkecenter for Vedvarende Energi, Preben Maegaard, som formodet svindler med EU-midler. Det var ham og Folkecentret, der fik vindmølleindustrien op at stå. For en måned siden afviste statsadvokaten anklagen som aldeles grundløs. Det var EU-kommissær Edith Crêsson – hende der var årsagen til at kommissionen blev fyret på gråt papir – som havde sat sagen i gang. Og hun siges at være sat ind i kommissionen af A-kraftlobbyen for at spænde ben for alternativ energi. Det bliver nok svært at bevise, men det passer fint med billedet af Tage Voss, Uffe Ellemann Jensen og de politiske partier, der får penge fra tobaksindustrien for at så tvivl om tobakkens skadelighed. Når man ikke kan overbevise ved saglig argumentation, kan man jo altid så tvivl om modpartens hensigter og begavelse – ligesom i ja-kampagnen – og da især hvis man får det godt betalt!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her