Læsetid: 2 min.

Vi er alle socialdemokrater for Vorherre

21. september 2000

At sende folk til øde øer er dybest set ikke nytænkning i

Socialdemokratisk
Indvandring
Indenrigsminister Karen Jespersens modstand mod det multikulturelle samfund indplacerer sig fint i rækken af nyracistiske ytringer. Men hendes udtalelser trækker også på en underliggende, socialdemokratisk tænkning om, at vi alle skal være ens (socialdemokrater) for at være lige.

Multikulturalisme
I et interview i Berlingske Tidende den 6. september blander indenrigsministeren begreberne multikulturalisme og det multikulturelle sammen.
Multikulturalisme er den politiske betegnelse for et samfund, hvor flere kulturer lever sammen, men adskilte, med forskellig lovgivningspraksis – som eksempelvis England. At tale om at vi er på vej mod multikulturalistiske tilstande i Danmark er vrøvl. Der er en grundlov i Danmark, men det er en lovgivning, som bygger på dansk kultur og protestantisk religion. Der er ikke elementer af andre kulturer eller andre religioner. Der er heller ikke givet politisk status til etniske minoriteter, udover det tyske mindretal i Slesvig. At Danmark er og længe har været et fler-kulturelt og/eller fler-religiøst samfund er noget andet.
Det er ikke nogen nyhed, at der lever mennesker af forskellig religiøs observans og med forskellige kulturelle baggrunde (og forgrunde), og som samtidig indgår i det danske samfund. Eksempelvis jøder, katolikker, scientologer, polakker, thailændere, tyrkere og svenskere.

I samfundets margin
At sende asylansøgere (eller andre, der afviger fra standarden) til øde øer er dybest set ikke nytænkning i socialdemokratisk forstand. Tænk blot på at Sprogø blev brugt til asyl for mentalt retarderede – længe før den blev krumtap til Storebæltsbroen. I forhold til asylansøgere kan man sige, at de oftest placeres i samfundets margin; i nedlagte hospitaler, tidligere åndssvageanstalter, eksempelvis Svaneparken i Birkerød, eller Montebello i Helsingør. På skibe i havnen – Flotel Europa – eller som med de bosniske flygtninge, i særlige flygtningelandsbyer, specielt designet til formålet; bygninger som kan skilles ad og hjemsendes med flygtningene. Den fysiske marginalisering er en cementering af den politiske tænkning af anderledeshed.
Det er en fremhævelse af disse mennesker som problematiske og udenfor dansk standard.
Diskussionerne om det fler-kulturelle Danmark skal ikke lukkes. Eller afvises med at ’man’ ikke ønsker et multikulturelt samfund. Tværtimod. I den retorik og praksis, der anvendes nu, er vi alle er lige for Vorherre. Men kun så længe vi er standardiserede på en bestemt måde, og så længe der kun er een Vorherre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu