Læsetid: 2 min.

U-landene har brug for EU

Debat
11. september 2000

Udviklingsbistand, gældslettelse, samhandel og konfliktforebyg-gelse via EU skal bekæmpe fattigdommen i den 3. verden

280900
Jens-Peter Bonde mener i sit indlæg »Turbo på blind vækst« den 31. august, at et nej vil hjælpe udviklingslandene, mens et ja betyder, at der i et fremtidigt EU ikke vil blive taget hensyn til udviklingslandene.
Virkeligheden forholder sig lige omvendt. Det er rigtigt, at afstemningen om den fælles mønt vil påvirke vores evne til at kæmpe for en bæredygtig udvikling i de
fattigste lande i verden. Men ser man på de centrale aktører på den globale scene, kan selv Jens-Peter Bonde
ikke være i tvivl om, at EU er den progressive kraft over for og den største bidragsyder til udvikling af den tredje verden.

Ikke blot vor fortjeneste
Det er ikke kun Danmarks fortjeneste, men vi har spillet en aktiv rolle i arbejdet med at skabe og udforme EU’s udviklingspolitik, så de nye målsætninger for Fælleskabsbistanden minder meget om de danske.
Det er vigtigt, at Danmark fortsat er en væsentlig aktør i udformningen af EU’s udviklingspolitik. Men hvis vi siger nej til at være fuldt og helt med i samarbejdet, er der ikke noget at sige til, at de andre lande måske ikke vil være helt så villige til at lytte til vores idéer.
Situationen i dag er helt anderledes end i 1992. Europa er ikke på vej ind i noget helt nyt. 11 lande er med i den fælles mønt og glade for det. Et dansk nej vil ikke udløse en grundlæggende debat om Europas fremtid.

EU har tyngden
Udviklingslandene har ikke blot behov for bistand, men også for investeringer, for hjælp til at bygge deres virksomheder op og til at komme ind på verdensmarkedet.
På det afrikanske kontinent er globaliseringen ikke et modeord, men en benhård realitet, der forstærker behovet for en solidarisk handelspolitik.
Uanset vor gode intentioner kan Danmark ikke stille meget op alene. Men EU har tyngden til at spille en vigtig rolle for at integrere udviklingslandene på det globale marked.
Hvad angår eksport af landbrugsvarer til dumpingpriser, som der da bestemt har været problemer med, har vi netop kunnet medvirke til at ændre eksportrestrik-
tionerne. Men det kræver, at vi er med inde, hvor vi kan yde indflydelse.
Adgangen til EU’s marked er imidlertid ikke nok. Der skal også være adgang til verdensmarkedet.
Verdenshandelsorganisationen WTO er et centralt forum, når der skal forhandles om vilkårene på verdensmarkedet, og her har EU været meget aktiv for at sikre at udviklingslandene kan komme med, uden at blive tromlet ned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her