Læsetid: 2 min.

Gensplejset majs i tacoskaller

Debat
21. oktober 2000

En gensplejset majssort, normalt kun tilladt i dyrefoder, er netop blevet afsløret i tacoskaller i USA

Aventis
For tiden ruller skandalen i USA, flere producenter har måtte trække deres tacoskaller tilbage, fordi de indeholder Star Link, en gensplejset majssort, der kun er tilladt som dyrefoder.
Sidst i september måned kunne Genetically Engineered Food Alert (GEFA), et netværk af flere forbruger- og miljøorganisationer, påvise USA’s hidtil største gensplejsnings-skandale på fødevareområdet.
Tacoskaller med mærket Taco Bell (Kraft Foods) indeholdt en gensplejset majssort, der muligvis kan fremkalde allergi hos mennesker, og derfor kun er tilladt som dyrefoder. Star Link er fremstillet af biotekgiganten Aventis, og har været dyrket i USA siden 1998.
Få dage efter afsløringen måtte Kraft Foods trække alle Taco Bell tacoskaller tilbage fra det amerikanske marked, og Aventis lovede den amerikanske regering at tilbagekøbe den høstede Star Link majs.
Næppe havde stormen lagt sig, før det i sidste uge viste sig, at også tacoskaller fra den engelsk ejede butikskæde Safeway indeholdt den ulovlige majssort.

Utilstrækkelig kontrol
I fredags gik EPA (Environmental Protection Agency) ind i sagen, og tilbagetrak tilladelsen for udplantning af Star Link.
Herved har EPA erkendt, hvad miljøorganisationerne i både USA og Europa har sagt længe: At biotekfirmaerne ikke er i stand til at føre en tilstrækkelig kontrol med udplantning og distribution af gensplejede afgrøder.
Således har det ikke været muligt at finde ud af, hvorledes Stak Link er havnet i tacoskallerne, udover at majsen i Taco Bell og Safeways tacoskaller begge stammer fra Azteca Milling. Det har heller ikke været muligt at spore, i hvilke andre fødevarer den gensplejsede majs er endt.
Selvom Aventis frivilligt tilbagekøber den resterende Star Link majs, er der stadig en stor regning at betale for tilbagetrækningen af de produkter, som allerede findes på butikshylderne.
Ligeledes kan man forudse hvorledes de landmænd, der ikke kan komme af med deres majshøst, vil sagsøge Aventis. Landmændene mener ikke at instruktionerne om at holde Star Link majs adskilt fra den øvrige majs har været gode nok, og Aventis har kun lovet at tilbagekøbe rene partier Star Link. Det vil sige at landmændene selv brænder inde med store mængder forurenet majs.

Ingen lovgivning
I USA eksisterer der ingen regler for erstatningsansvar i tilfælde af skader forvoldt af GMO’er (genmodificerede organismer) på mennesker, dyr eller naturen. Samme mangel findes i den europæiske, og dermed danske lovgivning. Hvad der vil ske, hvis Star Link viser sig at føre til allergiske reaktioner hos forbrugere står helt hen i det uvisse.
Star Link må hverken importeres eller dyrkes i Europa. Taco Bell tacoskaller forhandles i Europa, men hverken Kraft Foods eller Philip Morris, der ejer Kraft Foods, vil afkræfte eller bekræfte om disse kan indeholde Star Link.
Forureningen med GMO’er er ved at være et se-riøst problem verden over. I løbet af sommeren blev der konstateret GMO-forurenet raps i Sverige, Tyskland, Frankrig, England og Luxemburg.
Ligeledes er der i løbet af dette år fundet GMO-forurenet majs i Frankrig, GMO-forurenet bomuld i Grækenland, GMO-forurenet soja i Frankrig og GMO-forurenet honning i både England og Østrig.
Manglende lovgivning om sporbarhed og erstatningsansvar er en af grundene til den sløsede omgang med gensplejsede afgrøder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her