Læsetid: 2 min.

Hen-ry vildleder

Debat
2. oktober 2000

Foreningen af hensynfulde rygere tager WHO til indtægt i grov vildledning om røg på arbejdspladsen

Skod
Foreningen af hensynfulde rygere, Hen-ry, har udgivet en folder om rygning på arbejdspladerne. Ifølge folderen foreligger der ikke bevis for, at passiv rygning fører til nogen som helst form for sygdom. Folderen citerer i den forbindelse WHO.
WHO har ellers under generaldirektør Gro Harlem Bruntland prioriteret indsatsen mod tobak højt, herunder mod passiv rygning. WHO har oprettet et Tobacco Free Initiative. Det udgav i 1999 en lille bog Leave the pack behind, der beskrev skadevirkningerne ved blandt andet passiv rygning. Norge har vurderet, at passiv rygning er årsag til 300–500 dødsfald om året. Antallet af dødsfald i Danmark må forventes at være af samme størrelsesorden.
Foreningens Hen-rys folder finder ikke, at rygning er et miljøproblem af betydning. Derimod skriver folderen, at samfundet har et stort problem med »syge bygninger«, der lider af for dårlig ventilation. Folderen mener, at en større indsats især på dette område vil gavne alle. Folderen hævder, at små hyppige pauser fremmer effektiviteten for de ansatte. Derved giver folderen en alibi til alle rygere, der holder pauser for at kunne ryge under arbejdsdagen.

Vildledning
Folderen vildleder i stedet for at oplyse. Det ’hensynsfulde’ i denne forbindelse handler ikke om at mindske sygeligheden og dødeligheden ved passiv rygning på de danske arbejdspladser. Tværtimod virker den ved sin benægtelse som tobaksindustriens forlængede arm. Også tobaksindustrien bestrider, at der er farer ved passiv rygning.
Foreningen Hen-ry fik i august betydelig presseomtale. Dels var lægen Tage Voss sponsoreret af Philip Morris, mens han var næstformand i foreningen. Dels er foreningen selv sponsoreret af Philip Morris og af Skandinavisk Tobakskompagni. Et forhold, der ikke er ændret af den omfattende kritik af forholdet i medierne.
Ikke-rygere skal ikke gøre sig forhåbninger om, at foreningen Hen-ry vil arbejde aktivt for deres ret til ikke ufrivilligt at blive udsat for passiv rygning på deres arbejde.
Tobakskaderådet i Norge afholdt 27. september en konference om rygning på arbejdspladser. Den omtalte to interviewundersøgelser. Den ene viste, at halvdelen af rygerne blandt voksne ansatte overvejede at holde op med ryge. En del af disse overvejede at prøve at holde op inden for den nærmeste fremtid. Mange ansatte var generet af tobaksrøg.
Den anden viste, at mange arbejdsgivere anså rygernes rygepauserne for at være en ulempe og ikke en tilgang. Mange er optaget af forholdene omkring tobaksrøg i arbejdsmiljøet.
Også danske undersøgelser viser, at halvdelen af rygerne tænker på at prøve at holde op med at ryge.
I Norge har en arbejdstager i restaurationsbranchen rejst erstatningssag, fordi det røgfulde arbejdsmiljø havde medvirket til, at hun udviklede lungekræft i en ung alder. Hun er blevet tilkendt erstatning, og den norske højesteret skal i nær fremtid tage stilling til, hvor stor erstatningen skal være.
Tilsvarende vil danske ikke-rygere kunne rejse en erstatningssag, hvis de har arbejdet i et meget røgfuldt miljø og siden udvikler lungekræft eller andre tobaksrelaterede sygdomme. Henrys folder vil ikke kunne tillægges betydning i den forbindelse. En arbejdsplads vil ikke klare frisag alene ved at henvise til den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her