Læsetid: 2 min.

Ingen færing er til

Debat
31. oktober 2000

Statsministeren erklærer, at man ikke anerkender Færøerne som folkeretsligt subjekt – det er der intet nyt i

Færøerne
»Ingen Nordmand er til,« udtrykte Ove Høegh Guldberg det i sin tid. En lignende tankegang er fremherskende, når det gælder Færøerne.
»Ingen Færing er til« – ordene er den færøske forfatter Jørgen-Frantz Jacobsens og daterer sig tilbage til 1927, da kampen for færøsk selvstændighed også var hård, og Jørgen-Frantz Jacobsen skrev sin stadig læseværdige bog Danmark og Færøerne på opfordring af den danske »Studentersamfundets Oplysningsforening.« Også som journalist på Politiken forsøgte Jørgen-Frantz Jacobsen, hvis 100 år vi snart skal fejre, at få Danmark til at for-stå, at så længe man ikke ville anerkende, at færinger nationalt set var færinger, og at samarbejde mellem landene måtte ske på grundlag af gensidig respekt, så længe ville forholdet mellem Danmark og Færøerne forblive et problem.
Jørgen-Frantz Jacobsen, der var historiker, minder om at Færøerne først blev indlemmet i 1850, og at de nationalt set aldrig har været, ikke er og sikkert aldrig bliver danske, men »dette gør man sig ikke klart i Danmark. Man holder sig til Amtet og den fælles Grundlov og ser i størst mulig Udstrækning bort fra Færøernes historiske og nationale Fremmedartethed.«

Et ja blev fejet af bordet
Tyve år efter Jacobsens bog, i 1946, blev resultatet af folkeafstemningens ja til selvstændighed fejet af bordet og Hjemmestyreloven fastsat, accepteret af Sambandsfløjen og dele af Selvstyrefløjen som tilfredsstillende for de færøske nationale krav, idet lovens fastslåen af at Færøerne er »et selvstyrende folkesamfund inden for det danske rige,« blev tolket som anerkendelse af færinger, som er særligt folk med egne rettigheder.
Nu er denne tolkning blevet åbent desavoueret af Danmark, idet statsministeren erklærer, at man ikke anerkender Færøerne som folkeretsligt subjekt; man fremholder:
Ingen færing er til.
Så meget for hjemmestyrelovens anerkendelse af færøsk nationalitet. Den lære som Jørgen-Frantz Jacobsen i sin tid bidrog nogle danske politikere med er vist desværre gået tabt. Men det kan være, at de nuværende danske politikere opdager, at færinger i allerhøjeste grad er til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her