Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
3. oktober 2000


Tilskud til lægemidler
27. SEPT. – Under overskriften »Svindel med medicintilskud« skriver Ole Weis-Fogh den 19. sept., at sygesikringslovens nye regler om tilskud til medicin, der trådte i kraft den 1. marts, indeholder en skjult nedsættelse af sygesikringstilskuddet, da tilskuddet til nogle lægemidler beregnes på grundlag af gennemsnittet af de priser, medicinen sælges til i de andre EU-lande.
Ole Weis-Fogh nævner korrekt, at der er 25 procent moms på medicin i Danmark, mens momsen er lavere i de andre EU-lande. Den danske pris på et lægemiddel vil derfor pr. automatik være højere end gennemsnittet af prisen på et lægemiddel i de andre EU-lande, og det fører ifølge Ole Weis-Fogh uundgåeligt til en nedsættelse af tilskuddet.
Ole Weis-Fogh’s påstand er ikke rigtig. Den pris, der sammenlignes, er apotekernes indkøbspris uden moms på lægemidlet i de forskellige lande og ikke ud-salgsprisen. Problemet med varierede momssatser i de forskellige lande kommer derfor slet ikke ind i billedet.
Den omhandlede regel går tilbage til 1997 og har derfor ikke noget at gøre med de nye regler om medicintilskud. Reglen indebærer, at tilskuddet til lægemidler, der kommer på markedet efter den 1. april 1997, skal beregnes på grundlag af den europæiske gennemsnitspris for det pågældende lægemiddel. Formålet med reglen er at modvirke, at en lægemiddelvirksomhed tager en højere pris for et lægemiddel i Danmark end den pris, virksomheden i gennemsnit tager i resten af Europa. Dette formål er faktisk også opnået.

Sonja Mikkelsen
sundhedsminister (S)

Økonomer er nysgerrige
28. SEPT. – Det er en hård beskyldning, at fordi der er ansat mange økonomer i IMF, kan deres indsigt i f.eks. u-landenes forhold ligge på et meget lille sted, som Iver Houmark Andersen skriver i Information den 26. september. Jeg er enig i, at IMF med deres meget strenge og ensrettede politiker overfor udviklingslande, mange gange rammer de fattige hårdt frem for at hjælpe dem, men at postulere, at økonomer skulle have en dårlig forståelse for udviklingslandenes problemer, er forkert. Jeg studere økonomi på Københavns Universitet (KU) og kan ikke nikke genkendende til beskyldningen. Økonomer på KU er lige så forskellige som på andre studier, der er nogle der bliver bankanalytikere og andre udviklingsøkonomer. På KU er der, som på andre universiteter, en grundlæggende og videregående uddannelse i udviklingsøkonomi og vi kan tage fag på Afrikastudiet. Vi er mange økonomer der tænker meget over globaliseringens konsekvenser, de fattiges kår, fejlslagene argumenter fra Jubilee 2000 og en velfærdsorienteret udvikling for de fattige lande. En større nuancering af økonomer ville derfor være på sin plads.

Martin Hultgren Petersen
Øster Søgade 108, Kbh. Ø.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her