Læsetid: 2 min.

Den stærkes ret

31. oktober 2000

Hvorfor fylder Jens Christian Grøn-dahl, Niels Barfoed og Uffe Østergaard ikke debatsiderne med protester over israelsk vold – de var ellers på plet-ten over for Serbien

Israel
BBC World viste den 23. oktober tv-billeder af den israelske hærs affyring af missiler mod beboelseskvarterer i den palæstinensiske by Bet Jala. Iagttagende jødiske bosættere fra bosættelsen Gilo jublede hysterisk ved affyringen af missilerne.

Humanitær intervention
I modsætning til den israelske regerings propaganda er det palæstinenserne i de besatte områder, der er truet. Det har fået røster i den arabiske verden til at kræve en slags ’humanitær intervention’ under FN’s auspicier, der skal beskytte palæstinenserne. Selve opfordringen er en konsekvens af Nato’s ’humanitære intervention’ i Kosovo i 1999. Interventionen, der blev retfærdiggjort udfra de højeste universelle moralske principper af de ansvarlige har nu givet dele af den arabiske opinion den opfattelse, at det internationale samfund må ’gribe ind’ for at stoppe de israelske overgreb.
Disse arabiske meningsdannere har bare ikke for-stået ’spillets regler’. Da Israel ligesom Tyrkiet er en del af det ’gode selskab’ i NATO har de en ’ret’ til aggression og fordrivelse af andre befolkningsgrupper.
Det er grunden til, at debatsiderne i de danske aviser ikke er fyldt med indignerede indlæg af såkaldte ’intellektuelle’ som Jens Christian Grøndahl,
Niels Barfoed og Uffe Østergaard til forsvar af palæstinensernes rettigheder. Disse personer, der selv hævder at være forsvarere af nogle universelle moralske værdier, forstår ’spillets regler’.

Heurlins doktrin
Hvordan det rent ’moralsk’ forholder sig for disse kredse, har den sikkerhedspolitiske forsker Bertel Heurlin præcist redegjort for i et interview i et DR nyhedsprogram den 17. december 1998, i anledning af USA og Storbritanniens bombeangreb på Irak:
»USA og Storbritanniens angreb på Irak er et magt og legitimitets spørgsmål ikke et moralsk«.
Heurlins doktrin er grunden til at disse intellektuelle, der taler magtens sprog heller ikke råber op om nødvendigheden af det internationale samfunds indgriben over for »folkemordets gru« i Irak, hvor over 1,5 millioner mennesker ifølge UNICEF og WHO er døde som følge af sanktionerne, der rigidt opretholdes af USA og Storbritannien under FN-dække for officielt at knække den tyran de igennem 1980’erne selv oprustede til tænderne med »masseødelæggelsesvåben«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu