Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
2. november 2000


Hold dampen oppe
23. OKT. – Så blev det lykkeligvis et nej til euroen. Så får man efterfølgende Georg Metz’ »Lal på trædemøllen« – undskyld »U-græs på trædestenen«. En af de gode gammelkendte historier om, hvor hjernetomt det er at føle sig som dansker, med den historiske og kulturelle baggrund vi har.
Skriblerier som dine ændrer ikke en tøddel ved den danske befolknings holdning, viste den nys overståede folkeafstemning med al ønskelig tydelighed.
Vi danskere reagerer mod en massiv undvandringsbølge som må bekymre enhver med blot et gran matematisk sans.
Du og dine har tiljublet denne udvikling fra starten. »Kulturel berigelse« kalder I indvandringen, skønt tallene fra virkelighedens verden viser, at det koster danskeren dyrt på utallige måder.
På tværs af partiskel, erkender flere og flere danskere imidlertid hulheden i jeres idealistiske fremstilling af verden, gør sig deres egne tanker og ender med at sige: »Pia. Hun er ikke så ringe endda«.
Så fortsat bare med at svine os til, Georg. Din evige nedgøren er blot dampen, som hjælper os i kampen for et Danmark med et bevaringsværdigt indhold.
(Fork. af red.)

Torben V. Adelborg-Beck
Rosenvængets Allé 14
2100 Københavbn Ø

Herre og frue, hund og tjener
22. OKT. – I sit Intermetzo i weekendens avis skriver Georg Metz (den 21.-22. oktober) om tidligere tiders multietniske og mangesprogede dansk-norske-med-mere kongerige, at det danske sprog jo overlevede, »uanset at man i toneangivende kredse talte fransk indbyrdes, tysk til sin tjener og dansk til sin hund«.
Nej, situationen var værre end som så; så vidt jeg husker, gjorde Ludvig Holberg nar af den opblæste overklasse med følgende ord: Fransk med sin frue, tysk med sin hund, kun dansk med sin tjener han talte – idet professoren fra Bergen hentydede til overklassens forkærlighed for tyske jagthunde!
I øvrigt var Holberg enig med Metz om, at fremmedord beriger sproget: »Ligesom en Nation trænger iblandt til en andens Varer, så trænger også et Sprog til et andet Sprogs Gloser« – jf. blandt andet hans parodi på sprogrensning i Epistel 64. Til gengæld ønskede han en stram og ensartet retskrivning – hvis dette kunne interessere nogle af Metz’ kolleger!

Henrik Okkels
Hovgårdvej 26
8543 Hornslet

Tag nu fat
25. OKT. – Jeg tror, at det vil hjælpe på integrationen af de unge muslimske mænd, hvis de fik noget andet at rive i end deres tissemænd.

Anitta Johansen
Vestre Ringgade 182
8000 Århus C.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her