Læsetid: 2 min.

Tænk på et tal

Debat
30. november 2000

Regn på stemmevægtene i Ministerrådet

EU
Information har tidligere (den 16. oktober) beskrevet, hvordan EU-landene her op til Nice-konferencen kæmper om stemmevægtene i Ministerrådet. Der forestår en ubehagelig kamp om, hvilke lande der skal afgive hvor mange stemmer for at give plads til de nye ansøgerlande; om de store eller de små lande skal afgive mest; og om visse lande kan benytte lejligheden til at justere deres egen stemmeandel opad.
Ville det ikke være mere værdigt for denne samling af nogle af Verdens højest civiliserede lande at finde frem til en mere objektiv og fremtidssikret stemmefordeling? Hertil kan man anvende matematiske transformationer af folketallene.
Hvis man vil give et vist fortrin til de små lande, kan man fordele stemmerne proportionalt med kvadratroden af folketallene. Det ville betyde, at stemmerne fra de 15 nuværende lande skulle fordeles som følger – nævnt med det største land (Tyskland) først og det mindste (Luxemborg) sidst: 12-10-10-10-9-5-5-4-4-4-4-3-3-3-1.
Hvis man vil give et endnu større fortrin til de små lande, kunne man i stedet fordele proportionalt med kubikroden af folketallene. Det ville give fordelingen: 10-9-9-9-8-5-5-5-5-5-5-4-4-3-2.
I første tilfælde ville Danmark få tre stemmer (som nu), i andet tilfælde fire stemmer. De faktiske stemmeandele i dag ligger meget tæt på gennemsnittet af de to talrækker.
Hvilken procedure, man skulle foretrække, måtte afhænge af, hvad konsekvensen ville blive for stemmevægtene, efterhånden som flere og flere nye lande skal være med. I det tilfælde vil kvadratrodsproceduren måske give meget små andele til de mindste lande, og i så fald må kubikrodsmetoden foretrækkes. Valget må træffes på baggrund af udregninger af, hvilken fordeling man vil regne sig frem til i et fremtidigt udvidet EU.
Ulempen ved sådanne udregninger er, at politikere og diplomater ikke rigtig har sans for matematiske transformationer. Fordelene er, at når først man har valgt, hvor stor vægt der skal gives til de store i forhold til de små (kvadratrod eller kubikrod), så er resten objektiv udregning snarere end hundeslagsmål. Man skal blot følge den formel, der valgt en gang for alle.
Måske kunne sådanne mere objektive metoder gøre forhandlingerne mere smertefrie?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her