Læsetid: 2 min.

Verden er til stede

3. november 2000

Der mangler ikke skønlitteratur med skruen i historiens hav

Litterært
Det er lidt hårdt at læse visse synspunkter, der kommer i slipstrømmen på debatten om Danske Digtere i det 20. århundrede. Sidst Hans Hauges påstand om, at danske forfattere med få lysende – eller er det indlysende? – undtagelser ikke har fattet den postkoloniale verden med dens flygtningestrømme (og må jeg tilføje: Den kolde Krigs ophør).

Kritikere er til skoler
Men for det første skriver forfatterne aldrig præcis de romaner, kritikerne efterlyser. Og for det andet læser kritikerne måske ikke rigtig de tekster, de formidler i dagbladene. Men hvor kritikerne bekender sig til diverse skoler, bekender danske romanforfattere sig til forskellighed. Mange også til den verden, der findes.
Se f.eks. Inge Pedersens Måneår, Hanne Marie Svendsens Rejsen med Emma, begge fra 1996, og Jette Drewsens Jorden er nær fra 1997. Under de ’bløde’ titler ligger nogle af de af Hans Hauge efterlyste smertepunkter, måske i al ubemærkethed, fordi teksterne ikke peger på sig selv i stil med Carstens Jensens Jeg har set en verden begynde. Her er tale om fiktioner, som er blottet for social og politisk pornografi, og som med deres sammenhængskraft blir taget for pålydende af læseren – en af ambitionerne hos mange romanforfattere.
Må jeg gøre opmærksom på et par af mine egne romaner som Fuga for en stum nomade fra 1984 og Hertuginden fra 1995? Men måske tæller chilenske og portugisiske flygtninge – og diktaturer – ikke. Berlinmurens fald og Borgerkrigen i Libanon har vel næppe heller betydning? Forfattere som Leif Davidsen og Jan Stage hører jo til dem, pæne mennesker ikke må lege med, og så er det ligemeget, at de har det efterlyste udsyn og overblik over et pinefuldt stof. Jeg vil tillade mig at konkludere, at det i Hans Hauges litterære univers ikke handler, hvad der er blevet skrevet men om, hvem man har læst og set blive kanoniseret på væsensforskellige grundlag.
Spørgsmålet er faktisk, hvordan vi skal definere provinsialisme fremover.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu