Læsetid: 2 min.

Ego ergo nej

Debat
13. december 2000

Antropolog forvrøvler det danske folkefærds karakter

EU
En frafalden nej-siger, Niels Olsen, bekender sit pragmatiske ja til euro’en. (Information den 5. december). Olsen er antropolog og dermed i stand til at karakterisere danskerne i forhold til andre folkefærd i Europa: Vi er frygtsomme, selvtilstrækkelige, isolerede, initiativløse, selvforherligende, kort sagt egoistiske!
Denne karakteristik bygger han på den store EU-skepsis, der findes i Danmark. To gange har der ligefrem været et flertal, der sagde nej til de spilleregler, EU opstillede. EU er åbenbart for Olsen blevet en urørlig overmagt, der som en anden gud ikke kan betvivles, men som mennesker bare har at bøje sig for.
Troløse mod EU-guden
Det er jo ikke, som Olsen påstår, en speciel, kollektiv dansk udmelding, der som en »absurd suppe« udmeldes til resten af Europa. Olsen ved jo godt, at der i mange af EU-landene og i ansøgerlandene er en modstand, der er lige så stor eller endnu større end den danske. Hvordan vil han så karakterisere disse folkefærd, som vover at være troløse mod guden EU? Og hvordan vil han betegne disse folkefærds regeringer, som ikke tillader deres befolkninger at give udtryk for deres skepsis?
De forfærdelige dannebrogsfarvede leverpostejsdanskere har dog en forfatning, der tør give befolkningen ret til at udtrykke sin
uenighed med magthaverne. Hvordan vil Olsen for øvrigt karakterisere de folkefærd, hvis EU-begejstring svinder i takt med nedsættelsen af EU-støtten?

EU-skibets kurs
Antropologen kunne vel ikke få den tanke, at når så mange er imod den retning, EU-skibet sejler, så er det måske ikke, fordi de har noget imod at følges med andre, men fordi de vil sejle i en anden retning eller ligefrem hellere vil sejle i forskellige skibe, så alle ikke er bundet af den fastlåste kurs, der i en fortid med en anden virkelighed end dagens blev vedtaget af en urørlig instans?
Når EU-eksperten Marlene Wind, kan sige, at »der er så mange betændte emner i traktaten«(Information den 6. dec.). Når en anden ekspert, Lykke Friis, siger, at de andre lande »under ingen omstændigheder vil acceptere at genforhandle traktaten«(Information den 6. dec.), hvilket betyder, at de ikke vil overholde den nuværende traktat. Når en tredje ekspert, Niels Ersbøll, siger, at »Unionen bliver aldrig færdig« (Information 5. dec.). Når en så skarphjernet politiker som Birthe Rønn Hornbech siger, at teksten til Nicetraktaten er »fuldstændig uforståelig«, og at den slet ikke handler om det – østudvidelsen – som regeringen/pressen giver det udseende af (Information 1. dec.). Når Frankrigs forfængelighed og ære og dets stilling som atommagt er dominerende faktorer i magtspillet i Nice – når hjemlig magtpolitik og snarlige valg i flere EU-lande har en hovedrolle i Nice. Når ikke blot Joschka Fischer taler om Europas Forenede Stater, men mange andre, også danske politikere, vil godkende, at det er befolkningstallet i de enkelte lande, der afgør magten i noget, der skulle være et ligeværdigt samarbejde mellem selvstændige stater.
Vil antropologen så fastholde, at det er et egoistisk dansk folkefærd, der med sit flertalsnej skiller sig ud og i selvtilstrækkelighed ikke vil se virkeligheden i EU?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her