Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
5. december 2000


Dårlige opinions-tal, dårlig opinion
2. DEC. – Hvorfor er Socialdemokratiske politikere bekymrede over dårlige opinionstal?
Situationen er jo ikke meget anderledes end forud for sidste valg.
Dengang var partiledelsen tryg ved, at det nok skulle kunne ændres op til et valg. Denne tryghed byggede på de næsten ubegrænsede pengemidler fra fagforeninger under LO og traditionen for, at fagforeningskontorer over hele landet fungerer som en kæmpe valgkampagneorganisation.
Hvorfor så bekymringen? Er det, fordi det på trods af fagforeningsmillioner ikke lykkedes at købe et ja til euroen?

Erik Bach
Mølleparken 258,
Billund

Lægeoverdrivelser
3. DEC. – Den moderne vestlige og japanske lidt-men-godt familie skyldes især ny tidsånd, altså psykologi. Fortidens »hvor der handles, der spildes« forsvandt, og optimisme og forkælelse skabte selvtillid og sundhed hos en lille værdsat og veluddannet børneflok. Hver af de store epidemier var ifølge statistikken på vej ud, da vaccination indførtes (polio excl.) og dødeligheds-mindskende hygiejne er kun sandsynliggjort vedrørende kolera og drikkevand.
Leif Tjalve har dobbelt uret, når han skriver, at vi har »fordoblet levealderen« ved at få »medicin mod alle de ting man døde af før i tiden.« Den forventede levetid for et femårigt barn er ikke øget meget i dette århundrede – det psykologisk skabte fald i børnedødeligheden er hovedårsag til ændring af gennemsnitslevealder fra 45 år i 1700 til 73 år i 2000. Peter Wivel bidrager også til vildledning, når han i sin bog skriver, at Rousseau lod sine fem børn dø ved at sætte dem på børnehjem.
At dødeligheden var helt nede på 50 procent for den tids børnehjem er nok en overdrivelse, og Rousseau var på flugt fra religiøst politi, der bl.a. brændte hans bøger, og fandt det bedst for børnene, at de kunne få en håndværkeruddannelse, ved ikke at følge ham på hans flugt – han har formodentlig valgt børnehjem med lavere dødelighed end den gennemsnitlige. Massemedier fungerer som gratis reklamebureau for lægevæsenet – de onde, gamle dage skal overdrives, så overdreven taknemlighed opstår imod godhedsindustrien.

Bo Warming
Bjelkes Alle 46,
Kbhv N

Det turde være løgn
3. DEC. – Det turde være løgn, at Emil Aarestrup var »ukendt i sin tids litterære offentlighed« som Tue Andersen Nexø mener (den 2. december). Det mest slående modbevis er litografiet Danske Digtere (A.M. Petersen, 1848) som afbilder parnasset og kan findes i enhver litteraturhistorie. Her figurerer Aarestrup sammen med Oehlenschläger, Grundtvig og en halv snes andre. Mere blind og ensidig var tiden altså ikke.
Overført til dagen i dag: Han havde været medlem af Det danske Akademi.
Men at Jens Baggesen skulle være romantiker, det er en nyhed.

Jørgen Elbek
Grindsnabevej 42
8300 Odder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her