Læsetid: 1 min.

Olien er for billig

Debat
29. december 2000

Rødvin fra Australien og hurtigfærger tyder på alt for billig olie

Miljø
At olieprisen på det fri marked er for høj, har jeg svært ved at se, når det kan betale sig at sejle rødvin fra Californien, Australien og Sydafrika til EU-landene, der har en rigelig høst af de bedste druer til priser, vi kan betale. Det er ikke hele milliardstøtten til landbruget, der forsvinder i den blå luft!
At de larmende og osende hurtigfærger med et brændstofforbrug på cirka fire gange mere end gammeldags færger, der ’kun’ sejler 20 knob, stadig breder sig som ringe i vandet, tyder også på, at olieprisen stadig er for lav.
På motorvejene kører næsten alle – såvel person- som lastbiler – hurtigere end tilladt. Bilisterne ved, at brændstofforbruget vokser med kvadratet på hastigheden. Hvis de finder energiprisen for belastende, er det nærliggende at lette lidt på speedertrykket.
Hvis vi på et tidspunkt får vintervejr, kommer villaejerne til at fryse, advarer den konservative Lene Espersen os i tide og utide. Pinsepakken og den dyre varme vil jage mange fra hus og hjem, hvis ikke statens afgifter nedsættes, truer hun. Lavere stuetemperatur og varmt tøj var måske også en mulighed, Lene Espersen, hvis du ihukommer det gamle ord: Nød lærer nøgen kvinde at spinde.

Prisparadoks
Hvis der er nogen, der skal have tilskud til varmeregningen, må det være de enlige, der – officielt – findes i over halvdelen af de københavnske boliger, for som der står i Prædikerens Bog – et tankevækkende kapitel i Biblen – »Når to ligger sammen bliver de varme, men hvordan skal den ensomme blive varm?«
Egentlig er det paradoksalt, at prisen på energi giver problemer i Danmark. Vi har i mange år været selvforsynende med energi og kan vel sætte prisen, som det passer os? For Danmark er da en suveræn stat, der ikke lader sig styre af Arabiens oliesheiker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her