Læsetid: 3 min.

Politisk pension

Debat
16. januar 2001

Spekulation og værdiopskrivninger skaber intet reelt og burde kun tillades i lukkede kredsløb med dertil udleverede matadorpenge

ATTAC
Information behandler den 10. januar ATTAC’s krav om, at pensionskasserne bør investere ud fra andre hensyn end blot at få det størst mulige afkast. I modsætning til de andre ATTAC krav (om Tobinskat, stop for skattely m.m.), som kræver en hidtil uset grad af politisk enighed på tværs af landegrænser, er kravet til pensionskasserne (og andre finansielle aktører) noget som den enkelte finansinstitution og opsparer kan tage konkret fat på her og nu.
Det er ikke nødvendigt, at vente på at »nogen« gør noget. På denne baggrund må Informations behandling af emnet siges at være tynd.

Gør det uden mandat
Direktør for PensionsSelskaberne, Torben Möger Petersen, citeres for, at »pensionskasser ikke har til opgave at føre samfundsudviklingen i en bestemt retning. Vi er ikke udstyret med et mandat til at føre politik«. Det er muligt – men det er ikke desto mindre det, pensionskasserne gør.
Hver eneste gang der træffes en investeringsbeslutning, påvirkes samfundsudviklingen, og eftersom næsten alle verdens pensionskasser investerer ud fra de samme parametre, er der tale om én af de mest massive påvirkninger af samfundsudviklingen, man overhovedet kan forestille sig.
Oven i købet i en ganske bestemt retning: Større og større, gerne transnationale, virksomheder og med højst mulig vægt på »shareholder value«, dvs. at virksomhedens primære opgave er at tilgodese aktionærerne, fremfor medarbejdere, kunder, miljøet, skattevæsenet, eller hvem der ellers kommer i berøring med virksomheden.

Monsanto eller Danisco
Så når pensionskassen vælger at investere i Monsanto eller Danisco fremfor produktion af lokale kvalitetsfødevarer, har pensionskassen i højeste grad valgt side politisk. Måske endda i modstrid med sine egne medlemmer, der kunne tænkes at ville foretrække de lokale kvalitetsprodukter.
Opsparing til pension handler om at sikre levestandard og livskvalitet i alderdommen. Hvad hjælper et syv cifret tal på pensionskontoen, hvis man skal betale 15 kr. for en liter rent vand på flaske og kun kan få smagsløse, massefremstillede fødemidler? Pensionsopsparernes penge skaber det samfund, pensionisterne til sin tid skal leve i.

Etiske investeringer
Flere væsentlige spørgsmål stilles ikke, hvilket i øvrigt er en generel mangel i debatten og ikke kun i den aktuelle artikel:
Hvad er etik? Der tales meget om »etiske investeringer«, men ofte er alene tale om selvfølgeligheder som at virksomhederne vil overholde menneskerettighederne, miljølovene i de lande, de opererer i, osv. Egentlige »frontløbere« er der sjældent tale om.
Langt de fleste af de såkaldte »etiske investeringsfonde« investerer kun i store, børsnoterede virksomheder, dvs. påvirker samfundet i nøjagtig samme retning som ovenfor nævnt.
Hvad er afkast? Er det »afkast« når de børsnoterede virksomheder (i overensstemmelse med shareholder value tankegangen) ved hjælp af forventningsskabelse får kurserne til at stige voldsomt?
Kan vi som pensionister leve af, at virksomheder og ejendomme er blevet opskrevet i værdi?

Bæredygtigt samfund
Hvor stort et afkast kan overhovedet med rimelighed forventes og forsvares, hvis vi samtidig stiller krav om, at samfundet skal være bæredygtigt, dvs. ikke nedbryder kommende generationers eller andre menneskers mulighed for at opnå samme velstand som vi selv har? Hvis vi forestiller os at formuerne skal vokse med 10-15-20 procent om året, hvordan skal vi så omsætte dem i konkret livsførelse uden at inflationen boomer eller ressourcerne udtømmes?
Sådanne spørgsmål burde Information bore i!
ATTAC opfatter jeg som et krav om at få pengene »ned på jorden« igen. Økonomi handler om mennesker, konkret produktion, forbrug osv. Økonomien er vel til for menneskers skyld, eller?
Spekulation og værdiopskrivninger skaber intet reelt og burde kun tillades i lukkede kredsløb med dertil udleverede matadorpenge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her