Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
7. februar 2001


Den dumme diamant
2. FEB. – Den ligger så smukt der på kanten af havnen når vandblikket slår i det sorte glas. Den Sorte Diamant. Arkitektur af den bedste slags. Der er det hele, bortset fra et cafeteria med almindelig mad til almindelige priser. Mens man låner eller afleverer bøger, kan man nyde udsigten over Kalvebod Brygge og Per Kirkebys kunst.
Er der da slet ingen slanger i Paradisets Have? Jo, der er ingen bøger. Eller rettere sagt: Der bliver i hvert fald ikke flere af dem. For det er nedskæringstider. Byggeriet af Den Sorte Diamant blev dyrere end beregnet – så nu skal der spares. Atten procent på tidsskriftkontoen, dvs. at atten procent af de især udenlandske tidsskrifter falder væk. Og så er der alt det løse.
Hvad er meningen? Hvordan forestiller politikerne sig, at man skal kunne drive seriøs forskning uden tidsskrifter, afhandlinger, monografier og lignende. Det Kongelige Bibliotek skal jo netop have de bøger ingen andre har. For biblioteket er jo et forskningsbibliotek, og såvidt jeg har forstået er viden Danmarks guldgrube. Det siger enhver politiker med respekt for sig selv i hvert fald ved festlige lejligheder.
Og når man kan finde flere hundrede millioner til en omfartsvej ved Nors, må det vel være muligt at finde trehundrede millioner til at lukke hullet i Det Kongelige Biblioteks pengekasse?
Eller det bare mig der er dum?

Søren Skriver Tillisch
Rektorparken 1, 526
København SV

For fuldstændig-heds skyld
2. FEB – I forbindelse med Kristen Bjørnkjærs ’Et tidsskrift og en tidsånd’, Information den 24. januar, om tidsskriftet ta', 1967-68, bør det ikke overses at Knud Hvidberg allerede i 1965 arrangerede det storstilede projekt POEX 65 i hele Den Frie Udstillings Bygning. Navnet stod for POESI EXPERIMENT og temaet var netop de grænseoverskridende kunstneriske udtryk som f.eks. – poesi som var maleri, skulptur som var teater, musik som var skulptur, teater som var grafik, osv. osv.
Deltagere var Arthur Köpcke, Vagn Steen, Albert Mertz, Åke Hodell, Aagaard Andersen, Kasper Heiberg, Eric Andersen, Henning Christiansen, Karsten Vogel, Franz Beckerlee, Ole Sarvig, Dea Trier Mørch, Sven Dalsgaard, Helge Ernst, Poul Borum, Robert Corydon, Uffe Harder, Bent Irve, Jørgen Nash, Jens Jørgen Thorsen, Carl Magnus, Hardy Strid, Ole Sporring, Lasse Söderberg, Bengt af Klintberg, Sture Johannesen, Per Arnoldi, Mogens Balle, Ib Geertsen, undertegnede, o.a.
Knud Hvidberg stod selv for økonomien som ikke rakte til en dokumentation, og kunsthistorisk fik udstillingen aldrig den placering som den burde have haft.
Trods det var POEX 65 en af de absolut nyskabende visioner her i Danmark.

Kirsten Lockenwitz
Kildevældsgade 7
2100 København Ø

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her