Læsetid: 2 min.

Sharons fingeraftryk

Kritikken af Israels indirekte ansvar for massakre er hamrende uretfærdig
Debat
12. februar 2001

Mellemøsten
Den 7. februar lykkedes det ’den mindst ringe’ at bringe den ringeste kommentar til Sharons valgsejr i Israel: Man gravede lig op, ryddede forsiden og bragte den mere end 18 år gamle ’nyhed’ om massakren i flygtningelejrene Sabra og Shatila under den smagfulde overskrift »Sharons fingeraftryk« med et stort foto fra Shatila.
For artiklens forfatter Robert Fisk synes de historiske kendsgerninger at være gået lidt i fisk, så her er lidt korrektioner:
Shatila var træningscenter for tyske, engelske, irske og italienske terrorister, har et tilfangetaget PLO-medlem fortalt. 14. september 1982 blev falangistlederen, præsident Bashir Gemayel, og 25 af hans tilhængere brutalt snigmyrdet. To dage senere gik falangisterne ind i de to lejre, som blev åbnet af Israel – noget, der var sket flere gange før, uden at det kom til voldshandlinger. Ingen anede, hvad der ville foregå: En blodig massakre som hævn for mordet på præsidenten. Som Sharon fortalte i et nyligt genudsendt tv-interview med Ole Sippel, kunne intet menneske vide, hvad der ville ske ved at åbne lejrene.
460 blev dræbt, heraf 15 kvinder og 20 børn – blandt de dræbte var ud over palæstinensere også folk fra Libanon. Pakistan, Iran, Syrien og Algeriet.
Israel selv – og dermed den daværende forsvarsminister Sharon – var altså ’kun’ indirekte ansvarlig, fordi de tillod falangisterne at gå ind, men det kostede Sharon og chefen for hærens generalstab Raphael Eitan deres stillinger.

Mere end en forside
Robert Fisk nævner med bitterhed »den internationale korttidshukommelse«, og det er jo sørgelig sandt – men den er som regel kun kommet PLO til gode. Mens Israel ustandselig får revet denne massakre i næsen, hører man aldrig et ord om den endnu mere omfattende massakre i maj 1985, da shi’itiske muslimer angreb lejrene Shatila og Burj-el-Barajneh. Her blev 635 palæstinensere dræbt og ca. 2.500 sårede. Hvorfor skal Israel opføre sig pænt og civiliseret, mens man ikke oprøres over arabernes utroligt primitive terrorhandlinger? Ikke mindst nu er Israel igen syndebukken i verdensopinionen – det er hamrende uretfærdigt!
Pladsen tillader ikke at imødegå Robert Fisks negative omtale af Israels invasion i Libanon, hvor PLO var blevet en stat i staten, som bl.a. opkrævede told i havnen og havde opbygget enorme lagre af tunge våben og ammunition i beboelseshuse, skoler m.m. Men vil Information vedblive at være den mindst ringe avis, skylder I os for balancens skyld en omtale af PLO’s bedrifter fra 1964 til i dag – det vil kræve mere end en forside!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her