Læsetid: 3 min.

Svaret blæser i røgen

Venstre har skiftende udmeldinger om rygepolitik
26. februar 2001

Tobaksdød
Regeringens forebyggelsesprogram fra 1988 anbefalede at Danmark fik et mindre forbrug af tobak. Programmet var godt og havde fortjent bred opbakning. Jørgen Winther, MF for Venstre, havde samme holdning til rygning under en offentlig høring om erstatning til dem, der ryddede op efter et nedstyrtet, atombevæbnet fly i Thule. Han fandt, at de ligeså vel kunne have fået et ringe helbred efter arbejdet af rygning og spiritus som af radioaktivitet og andre forhold under arbejdet.
Modsat skrev Gyda Kongsted den 6. februar 2001, at »den sundhedsmæssige diskussion desværre lider af manglende viden«. Gyda Kongsted mener, at Grækenlands høje forbrug af tobak kunne tænkes at have bidraget til landets høje middellevetid. Men den græske middellevetid ville være endnu højere, hvis grækerne røg mindre. I Grækenland steg forbruget af cigaretter med omkring 50 procent fra 1970 til 1995, og samtidig steg dødeligheden blandt græske mænd i alderen 35-69 år til det dobbelte. På samme måde har Sundhedsministeriets middellevetidsudvalg vist, at hyppigheden af lungekræft i Danmark følger forbruget af cigaretter 15 år tidligere.
Danmark tillader tobaksreklamernes glamoriserede og idylliserende glansbilleder af unge, slanke, afslappede rygere. Gadebilledet er oversået af PRINCE-logoer. Tobaksindustrien reklamerer for mange millioner kroner hvert år. Overfor dette har vi siden 1988 haft Tobaksskaderådet til at informere danskerne om sundhedsskaderne ved rygning. Derfor er der ikke nogen fornyelse, når Gyda Kongsted den 19. februar 2001 »føler, at vi som folkevalgte politikere har en forpligtelse til at stille information til rådighed for borgerne«.
Konceptet med at se de 12.000 tobaksforårsagede dødsfald om året i Danmark som et privat problem, der først og fremmest skulle løses gennem oplysning, har ikke mindsket forbruget af cigaretter i Danmark nævneværdigt gennem de sidste årtier. Ikke så underligt, når der reklameres for et beløb der er ti gange så stort som det, der informeres for.

Lungeinvalider
Derfor har vi stadig 250.000 danske lungeinvalider af kronisk bronkit og emfysem og over 500.000 andre danskeres afsavn af nærtstående slægtninge eller venner døde i det sidste tiår på grund af tobakrygning. Og den ringeste udvikling i middellevetiden gennem de sidste årtier blandt samtlige OECD lande.
Ligesom Venstre er også tobaksindustrien tvetydigt om rygning og sundhed. Efter en frivillig aftale skal reklamer omtale, at rygning er ’yderst sundhedsskadeligt’. Derved undgår industrien at skulle gøre opmærksom på, at brugen af nikotin skaber afhængighed, at tobaksrøg indeholder stoffer, der fremkalder kræft, og at rygning er den vigtigste årsag til lungekræft og svær lungeinvaliditet, og forkorter livet.
Den danske tobaksindustri medgiver om tobaksreklamer, at de medvirker til at opretholde forbruget af cigaretter. Og at tobaksreklamer i fremtiden ville kunne fremme brugen af nye, sundere cigaretter. Men siden 1950 har tobaksindustrien ikke markedsført sådanne cigaretter. Så set som forbrugerbeskyttelse er der kun fordele og ingen ulemper ved et forbud mod tobaksreklamer.
Danmark er ikke et foregangsland, hvad angår marketing og salg af tobaksvarer. Alle øvrige nordiske lande har for længst forbudt reklamer for tobaksvarer, har et lavere forbrug af cigaretter end vi har, færre dødsfald af tobaksforårsaget sygdom, og en højere middellevetid.
Ligeledes faldt dødeligheden i England i perioden 1970 – 1995 for mænd i alderen 35 – 70 år, en periode, hvor forbruget af cigaretter faldt kraftigt. I Californien faldt forbruget 50 procent i løbet af en tiårs periode. Det er en umenneskelig forenkling at se forbud mod reklamer og sponsorering for tobaksvarer som at »forvandle det danske folkestyre til en formynderstat«.
Heldigvis ser stedse flere danskere og politikere også de 12.000 forebyggelige dødsfald i Danmark om året som en samfundopgave. Regeringens Folkesundhedsprogram for perioden 1999 – 2008 vil nedbringe andelen af rygere i Danmark med en procent om året. Et forbud mod tobaksreklamer vil fremme denne udvikling. Hele forebyggelsesområdet vil blive samlet i et nyt center under Sundhedsstyrelsen.

Imod forbud
Det er positivt, at Gyda Kongsted overvejer, om Danmark skulle forbyde produktion og salg af tobak. Men jeg er selv imod et sådant indgreb. Det kan føre til øget kriminalitet, sådan som man så det i USA under tiden med forbud mod salg af spiritus.
Der er ikke noget hyggeligt over de mange unødige tobaksforårsagede dødsfald i Danmark. Det sundeste er, at ingen ryger. Det næstbedste er, at tobaksforbruget falder. De danske statistikker indbyder ikke til, at vi udskyder et forbud mod tobaksreklamer til det bliver indført i EU under et.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu