Læsetid: 2 min.

Tobin-skat ikke nokATTAC’s fire-punktsprogram kan ikke erstatte WTO

ATTAC’s fire-punktsprogram kan ikke erstatte WTO
Debat
16. februar 2001

ATTAC
ATTAC har udvalgt nogle enkelte unuancerede temaer at fokusere på, som gør deres budskab nemt forståeligt, men skaber andre problemer. Initiativet er positivt, men de fire områder er uensartede og snarere symptomer i et større problemkompleks.
En valutaskat kræver tilslutning fra alle lande for at være effektiv, hvilket er en umulighed (se nærmere forklaring om hvorfor i Informations website-debat den 29. december). Men værre er, at den ikke vil fungere efter hensigten, selv om den blev vedtaget. Og endelig er det ikke valutaspekulation som sådan, men aktieinvesteringer, der er hovedproblemet, når ’hot money’ flyder. Problemet kan i princippet løses igennem kontrol over kapitalbevægelser i det enkelte land, men vil være imod WTO-reglerne, der forhindrer en løsning, der er i lokalbefolkningens interesse. (Indonesien gjorde det til trods for WTO efter krisen i 1998).
ATTAC bør fokusere på problemet (kontrol over kapitalbevægelser) og ikke på en ud af flere mulige løsninger (Tobin-skat), som oven i købet er utilstrækkelig til at løse problemet.
Gældsafskrivning uden andre reformer vil bare føre til ny gæld. For at være effektiv skal den kobles på strategien om et skift fra eksportorienteret monokultur (’cash crops’) til en højere grad af selvforsyning (’food security’) som et krav til u-landene. Men det vil næppe ske under den nuværende verdensorden, fordi hverken de multinationale, de lokale bosser, eller Verdensbanken kan tjene noget på en sådan ’ikke kapitalkrævende’ reform, hvis eneste begrundelse er, at den er i den almindelige befolknings interesse.
Skatteparadis-problemet er allerede løst ret effektivt af Danmark igennem skattelovgivning. Andre lande kan bare bruge den samme model, hvis de er interesserede. (Det er de fleste ikke, når det kommer til stykket).
Pensionskasse-investeringer er et etisk problem i den private sektor i modsætning til de andre tre punkter. Her kunne den nationale lovgivning dog give en hjælpende hånd, hvis den lovgivende forsamling specifikt tillod etiske overvejelser som forsvarlige.
I mange lande (også Danmark) er pensionskassernes bestyrelser bange for et personligt ansvar på grund af reglerne om investor-beskyttelse, hvis en investering, der ikke sigter imod højeste muligt afkast, går galt.
Den største svaghed i modstanden mod globalisering er manglen på et alternativ til WTO, med vedtægter og det hele. Den eksisterende organisation kan ikke modificeres på en tilfredsstillende måde, fordi fundamentet er så grundlæggende forkert. Det er nødvendigt at tage fat på et alternativ, hvis anti-globaliseringsbevægelsen skal opnå succes. Uden et konkret alternativ er det for nemt for det bestående system igen og igen at gentage »hvad er alternativet?«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her