Læsetid: 3 min.

Gådefulde maskiner

Sådan lytter de hemmelige organisationerne efter os
Debat
14. marts 2001

Echelon
Echelon er ikke noget nyt fænomen. Grundlaget for organisationen blev lagt under den Anden Verdenskrig. Briter og amerikanere satte sig sammen med det formål at aflytte aksemagternes radiotrafik og – såvidt muligt – at kunne bryde koderne, der beskyttede indholdet i de mange radiotelegrammer.

Kodemaskinen Enigma
I efterkrigsårene har de allierede brystet sig med, at det skulle være lykkedes for dem allerede på et tidligt tidspunkt at bryde tyske kodesystemer, herunder de systemer der anvendte Enigma-kodemaskinen. Det er muligt, og endda sandsynligt, at briterne ved at komme i besiddelse af en Enigma-maskine og de – for en u-båd – gældende fire kodehjul, har kunnet løse en række opgaver, der var specielt knyttet til trafikken mellem u-både og den tyske marinekommando i Kiel. Men hverken briter eller amerikanere har under den Anden Verdenskrig generelt haft indsigt i tyskernes taktiske radiotrafik gældende for Wehrmacht, Kriegsmarine og Luftwaffe, endsige har kunnet løse opgaver der var knyttet til tyskernes strategiske radiotrafik med Japan, Italien, eller de tyske ambassader i oversøiske lande.
Kodemaskinen Enigma var et simpelt værktøj – ikke selve koden. – Og de tre til fire kodehjul, der tre ad gangen for de enkelte trafikker skulle bruges til at sætte værktøjet i gang, var forskellige for de forskellige anvendelsesmuligheder. Og endeligt var det den vagthavende radiochef der til enhver tid administrerede den nøjagtige indstilling af de tre kodehjul, der på et givet tidspunkt – dato og time – udgjorde den egentlige kode. Og det kunne ingen vide på forhånd, og ingen kunne indenfor et rimeligt tidsspænd opløse et kodet telegram til klartekst. Alle koder kan løses, men det koster tid og arbejde. Og det er begrænset hvad løsningen af en kode-meddelelse kan betyde – seks måneder efter at meddelelsen var aktuel.
Hvad det nuværende Echelon system angår, kan Echelon-organisationen – bestående af USA, Storbri-tannien, Canada, Australien og New Zealand – koble sig ind på sådanne trafikker, der foregår via kabel og radio. Ved hjælp af computer-teknik med en såkaldt »dictionary« (=ordbog) kan man udtage af de intervenerede trafiker sådanne meddelelser, der kan have interesse for Echelonlandene.

Ikke for meget krudt
Det er givet, at kun meddelelser i klartekst kan udtages, idet selve udtagelsesprocessen er afhængig af specielle ord eller kombinationer af ord, hovedsageligt på engelsk. Eventuelle Echelon-stationer i Danmark kan naturligvis adapteres til i »dictionary« at optage danske ord eller kombinationer af ord, der kan have interesse for Echelon-landene, – men det er ikke sandsynligt at man vil spilde for meget krudt på sådanne danske meddelelser.
Man kan ikke beskytte sig imod aflytning – men det er forholdsvis let at beskytte sin tekst. Enhver erhvervsdrivende, der ønsker at holde sin korrespondance med oversøiske forretningspartnere og agenter hemmelig, kan selv fremstille kodesystemer, der helt og holdent beskytter kommunikationstrafikken. Først og fremmest ved at der i de kodede meddelelser ikke forekommer ord, der kan aktivere Echelon’s »dictionary« systemer, – og ved at anvende hjemmelavede kodesystemer, der ikke er afledt af andre mere kendte systemer. Og endelig ved ikke at benytte telegram-adresser, der kan have interesse for Echelon-systemets snusere.
Amerikanernes nuværende STRATCOM system er mere moderne. Man sender ikke mere selve den kodede meddelelse over kabel eller radio. Selve meddelelsens klartekst indtastes i et www-system eller på en på forhånd kendt e-mail adresse, eller som meddelelse i en fax-maskine. Over kabel eller radio sendes så kun den access-kode, der muliggør at meddelelsens modtager kan afkode den egentlige meddelelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her