Læsetid: 2 min.

Information bærer ved til bålet

Information dæmoniserer serberne og forhindrer dermed forsoning
Debat
22. marts 2001

Balkan
Så længe vestlige medier ukritisk fastholder dæmoniseringen af en af konfliktens parter, serberne, er det svært at se, hvorledes fredelig sameksistens nogensinde skal kunne komme på tale.
Den eneste bæredygtige model er fred og forsoning via hverdagssameksistens og tilgivelse. Vi har et stort ansvar for ikke fortsat at bære ved til det bål, der flammer på Balkan.
Vi må give et nøgtern, dybdeborende og kvalificeret bud på, hvad der er sket – set fra alle parters side. Information har ikke haft det ønske, men har tværtimod, på forbilledlig vis gjort sit til at bære ved til bålet.
Jeg kan være bange for, at »Verdenssamfundet« har brug for et ensidigt fjendebillede for at legitimere opløsningen af det tidligere Jugoslavien – verdens femtestørste militærmagt – et fungerende socialistisk samfund, uden sammenligningsgrundlag i forhold til det tidligere Sovjet, idet man ikke uden at forvride historien kan indlemme Jugoslavien i diktaturstaternes række.

Ny konflikt
Der er pt. optræk til en ny konflikt i området – på ny griber albanske terrorristorganisationer til våben for at skabe det Storalbanien der drømmes om, men igen er der en beskeden og ensidig dækning af stoffet i de danske medier, senest den 10. marts i Radioavisen, hvor en anonym albaner med albanisten Thomas Hjortsø som ukritisk mikrofonholder får lov til at fremsætte fuldstændig udokumenterede påstande om albanernes forhold i Makedonien.

Det ville klæde...
Det fremgik videre, at den anonyme albaner er uønsket i Makedonien, på grund af sin aktive medvirken i krigen i Kosovo, samt nogle halvkvædede viser om at han har været medlem af og støtter UCK, der fremstilles som en oprørsorganisation – ja, det var der også nogen, der mente, at Rote Arme Fraktion var.
Den 11. marts skete der på ny en fortalelse i middagsradioavisen, hvor man beskrev NATO’s »kampagne« mod Jugoslavien som NATO’s uddrivelse af serberne fra Kosovo!
Man har da vist hele tiden hævdet, at man bombede for at skabe et multietnisk samfund i Kosovo.
Det inkluderer åbenbart ikke den serbiske del af befolkningen, idet mindst 200.000 serbere er etnisk udrensede under NATO’s overvågning.
Det ville klæde Information såfremt avisen forsøgte at se nuanceret på konflikterne i området – men det vil selvfølgelig kræve, at andre end Thomas Hjortsø og Jens-Martin Eriksen dækker området.
Fork. af red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her