Læsetid: 4 min.

Politik på hæld

ModAttac vælter sig i selvmodsigelser – mens Attac krydser grænser
Debat
17. marts 2001

Globalisering
På ModAttac’s hjemmeside udfoldes selvmodsigelserne med indædt dum-stædighed. Således skriver folketingsmedlem Rikke Hvilshøj fra Venstre og sognepræst Edith Thingstrup, at Information i mangel af bedre har forsøgt at skabe sine egne nyheder.
Information står ganske rigtigt blandt så mange andre initiativtagere, men det er vel ikke værre, end når det norsk ejede Berlingske Tidende giver fri spalteplads til karaktermord på danske venstre-orienterede.
Videre skriver de to nyliberale talskvinder, at Attac er kendt i Frankrig for sin støtte til hærværk mod McDonald’s. Sludder! At landbrugsaktivist José Bové gik over gevind i sit eget militante projekt, kan aldrig lastes Attac.

Systematisk fortielse
De to postulerer endvidere, at Attac’s angiveligt usympatiske natur systematisk forties, og at dagbladet har valgt at beskrive bevægelsen som en flink, globaliseringskritisk, ulandsvenlig gruppe mennesker med idealistiske målsætninger om mere demokrati på globalt plan og mindre spekulation i valutaer. Ikke desto mindre har samme blad faktisk bragt adskillige kritiske artikler og debatindlæg, som paradoksalt nok straks er blevet citeret flittigt, når folkene fra
ModAttac har prøvet at tromle ind over diskussionen. Et eksempel var Informations interview med James Tobin, som flere polemikere fra ModAttac straks fik drejet derhen, at den gamle professor ligefrem nu skulle have undsagt sit eget forslag om en beskatning af valutatransaktioner, skønt han såmænd kun havde udtalt, at den såkaldte Tobinskat ikke nødvendigvis var svaret på alle globaliseringens negative konsekvenser.
Endnu et eksempel på ren manipulation er Hvilshøjs og Thingstrups inddragelse af Attacs kritik af det angivelige amerikanske hegemoni inden for den audiovisuelle kultur. Her blæses en berettiget kritik op til, at Attac pure vil udelukke amerikanske produkter fra det europæiske marked. En absurd påstand! Langt bedre og mere konstruktivt er det selvsagt at styrke europæisk kultur og identitet ved at støtte kunstnerne i Europa. Det sker allerede i vidt omfang og skal såmænd bare forstærkes.
Deri er intet fordækt!

Liberaliseringsmodstand
Endelig er det altså ufrivilligt muntert, ud over alle europæiske grænser, at se to liberalt indstillede kvinder kritisere Attac med afsæt i den landbrugspolitik, som ingen stærkere end medlemmer af Venstre har støttet, fordi partiet har sine krogede rødder dybt i den mørke danske muld. Den største hindring for en liberalisering af dansk og europæisk landbrugspolitik, samt en reel nedbrydning af handelsmure over for verdens fattigste lande, er paradoksalt nok ikke venstrefløjen, men derimod netop Danmarks Liberale Parti, som Venstre også ynder at kalde sig ved højtidelige lejligheder, hvor det højt industrialiserede og støttede landbrug forventes at spytte i kassen eller bakke op bag partiet.
Et kapitel for sig er ModAttacs forgæves forsøg på at kritisere Mellemfolkeligt Samvirkes og Folkekirkens Nødhjælps støtte til Attac. De to bevægelser risikerer angiveligt at sætte deres pæne omdømme over styr, idet de får sig nogle ubehagelige sengekammerater. Billedsproget stammer tydeligvis fra den lutherske præst Edith Thingstrups kristelige forestillingsverden, men burde ærlig talt ikke være et liberalt folketingsmedlem værdigt. At nogle medlemmer af grupperinger på den yderste venstrefløj i sig selv skulle diskvalificere en hel bevægelse, kunne i så fald meget hurtigt gå hen og blive et ubehageligt problem for den folkekirke, hvor gamle nazister og alskens ideologisk udskud problemløst kan være medlemmer.
Folkekirkens Nødhjælp hævdes videre at være tiltrukket udelukkende af
Attac’s ønske om at fjerne ulandenes gæld, hvilket ligefrem af Hvilshøj og Thingstrup kaldes et værdigt mål. Ganske vist indvender de to talskvinder, at afskrivning af ulandenes gæld kun giver mening, hvis ulandene undgår at bringe sig i håbløs gæld igen, hvilket kræver økonomiske og politiske reformer. Gældsnedbringelse er derfor ikke så enkelt et projekt, fremfører de snusfornuftigt. Som om noget medlem eller nogen sympatisør af Attac kunne være uenig i det synspunkt. Problemet er naturligvis, hvilke reformer vi an-stændigvis kan forlange. Nyliberale krav om ukontrolleret kasinokapitalisme har det nemlig med at ramme de svageste hårdest. I de fattigste lande er den slags ikke ensbetydende med at gå ned i levestandard, men uhyggeligt nok et spørgsmål om liv eller død.

Dobbelt karaktermord
Afslutningsvis kaster Hvilshøj og Thingstrup sig ud i det definitive forsøg på et dobbelt karaktermord på de ledende inspiratorer Bernard Cassen og Susan George. Deres angivelige brøde består i de åbenbart svært belastende forhold at være henholdsvis venstreintellektuel og have præsteret en angiveligt problematisk analyse af Perus situation for et par årtier siden. Færdigt arbejde.
Den ultimative uforskammethed præsterer de nyliberale furier imidlertid, da de runder af med at påstå, at globaliseringen bare sådan uden videre gør os alle rigere gennem frihandel, billigere varer og nye valgmuligheder. Os alle? Minsandten! Er det monstro og eksempelvis de mange millioner af sultende og dødsyge syd for Sahara, Hvilshøj og Thingstrup tænker på? Inden den nyliberale skrivebordsteori når derned, er de fleste for længst døde. Ellers dør de sandsynligvis, hvis den langt om længe skulle realiseres.
Godt nok er den materielle velstand steget og i et vist omfang spredt ud, men polariseringen fortsætter, idet svælget mellem de rigeste og fattigste lande fortsat uddybes.
En del af verdens befolkning er blevet hægtet af udviklingen. Akkurat som det er tilfældet med en såkaldt restgruppe af borgere i det rige Vesten. Det er den slags uretfærdighed, Attac reagerer så konsekvent og indigneret imod. Fork. af red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her