Læsetid: 1 min.

Radikalt hykleri

Hvem er de ansvarlige for isolationsfængsling – blandt andet de radikale, der ikke ville ændre loven sidste år
Debat
13. marts 2001

Isolation
Det er ikke noget nyt, at isolationsfængsling kan sammenlignes med tortur og i mange tilfælde fører til sindssyge. Således dokumenterede en undersøgelse udarbejdet for Strafferetsplejeudvalget i 1994, at 28 procent af de undersøgte, som havde været i isolation, havde svære psykiske eftervirkninger som følge af isolationen og at der kunne stilles en psykiatrisk diagnose på 43 procent af dem, som havde siddet isoleret mere end to måneder.
Alligevel afviste et stort flertal i Folketinget den 18. maj sidste år at afskaffe isolationsfængsling. End ikke for unge under 18 år ville folketingsflertallet være med til at afskaffe den ødelæggende isolationsfængsling.

Mærkværdige politikere
Derfor må man undre sig over at forskellige politikere, bl.a. fra Det Radikale Venstre, nu udtrykker bekymring over situationen efter en udsendelse i TV2.
Elisabeth Arnold kan ikke selv tro på det, når hun siger, at hensigten med at isolere en sigtet ikke må være at gøre vedkommende »blød«. Realiteten er, at det er det der sker, og det kunne folketingsflertallet ikke undgå at vide da vi behandlede spørgsmålet sidste år.
Men nu bør det i hvert fald være på tide at lade »bekymringen« blive fulgt op af handling og få afskaffet den tortur, som total isolation er.
Enhedslisten foreslog allerede i 1999, at total isolation kunne erstattes af delvis isolation, hvor sigtede forhindres i at pleje omgang med bestemte personer, adskillelse mellem strafafsonere og varetægtsfanger samt skærpet brev – og besøgskontrol. Det kan lade sig gøre at afskaffe isolation.
Det kræver bare, at der er politisk vilje til det.
Også når der skal trykkes på de grønne knapper i folketingssalen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her