Læsetid: 2 min.

Salgstale til folkedomstol

Tilegnet redaktør Bjørn Bredal, Politiken i anledning af publiceringen af en tekst af Ole Wivel, skrevet for 60 år siden og aldrig offentliggjort af forfatteren selv Ole Wivel
Debat
20. marts 2001

Tilegnet redaktør Bjørn Bredal, Politiken i anledning af publiceringen af en tekst af Ole Wivel, skrevet for 60 år siden og aldrig offentliggjort af forfatteren selv
Ole Wivel

Der mangler et tusind hektoliter had i sekundet. Nyt og gammelt had. Had der har gæret i årevis, levret og med masser af bundfald. Uforfalsket og ufortyndet had, et hundrede procent ægte, garanteret ætsende had. Men også had i tørform.
Gammelt mosehad, der kan skovles som udtørret lort. Had i smattet form til at dæmpe civil ulydighed og tøjlesløse demonstranter. Had der kan formes og kastes og som skaber varige mén. Had i alle former og i alle formater. Had i et hårdt materiale, som kan nedfiles til et stump instrument for brug i hjemmeværnet. I det hele taget flexibelt had, alt slags had mangler.

Had som gangbar mønt
Had som dokumentation, som førstehåndskilde, som bevis, som legitimation, eksamenspapir, kodeord, medlemsbog, arbejdstilladelse, dåbsattest, adgangskort. Som gangbar mønt kort og godt; vaskeægte og kogefast had. Had der smitter af, men ikke blegner. Had der fjerner pletter. Had der gør rent. Også gerne had med duftmiddel; granskov, salmiak, mentol. Had der kan opbevares på rejser, had på dåse, i tupperware, i patentflasker.
Men også had på skrift. På papir, gammelt gulnet papir, som ved kulstof 14 prøven kan legitimere sig selv som ikke mindreårigt! Had! Had! Had der beviser hvem vi er. Had der giver os retten til at være født med kun ét øje, had der giver os ret til at sætte hele fortiden til doms og dem der kom før os. Had til at kunne dømme hele lortet til døden, had der gør os resistente over for enhver svaghed. Had der giver hvide tænder og fjerner plak. Had der indgyder salighed når man oplever skinnende rene toiletter. Had der giver appetit og hjælper til at spise op.

Allround had
Had der holder os på benene. Had der hjælper os til at bevare den sunde sans og den almindelige dømmekraft. Had der giver os indsigt i det afskyelige. Had som lavement, der giver en regelmæssig afføring. Had der skaber sammenhold og besindelse. Had som hjælper os til at bevare roen i pressede situationer, godt normalt had som er troværdigt og målsøgende, et aldrig hjemløst had, et kurant had der er konvertibel valuta i enhver situation. Det er alt hvad vi står og mangler så rasende.
Vi er i underskud hvert sekund. Der er insolventer, som i flere år ikke har ydet deres, der ikke har betalt i had som de skal, der ikke har ydet i afsky, der ikke har givet én eneste skærv i væmmelse, der end ikke har spyttet i fornærmelse.
De skal op på skafottet nu. Lad os finde de svin!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her