Læsetid: 2 min.

Boligpriserne løbet løbsk

Boligejerne betaler for regeringens liv
Debat
4. april 2001

Politik
Hvorfor har vi boligkrisen med ingen tilgængelige andels- og lejeboliger i de store byer og historisk høje priser på ejerboliger? Hvorfor har udbuddet af boliger i flere år været alt for lille i forhold til samfundets behov?
Mig bekendt skyldes krisen hverken naturkatastrofer eller store brande. Situationen er skabt af regeringen, som ved hjælp af boligkrisen forlænger sit liv.
Regeringen har ikke sikret det nødvendige antal nye boliger, men sparet mange penge ved at undlade at investere eller give skattelettelser for investorer. Konsekvensen af for lille et udbud af boliger er en historisk himmelflugt af priserne på ejerboliger. Regeringens boligpolitik er at lade priserne på ejerboliger udvikle sig frit. Denne politik giver store prisstigninger, højere offentlige vurderinger og højere ejendomsskatter. Regeringen slår her to fluer med et smæk: Den sparer milliarder på investeringer og opkræver derudover milliarder i højere skatter.

Økonomisk pynt
Besparelserne og højere ejendomsskatter pynter på de økonomiske resultater, og regeringen kan afdrage på statsgælden, men regningen betaler alle boligejerne og især de boligsøgende. Havde regeringen gjort det samme for at afhjælpe boligproblemerne, som f.eks. Schlüter-regeringerne har gjort, ville skønmaleriet med alle de økonomiske resultater, som Nyrup hævder at have opnået, se noget anderledes ud. Det beviser at regeringen har en skjult dagsorden, der går ud på, ved hjælp af boligkrisen at skabe et meget bedre billede af sig selv, end den fortjener. At forhøje skatten tør regeringen ikke, det kunne jo være et politisk selvmord. Men det er tilsyneladende gratis for regeringen at skabe boligkrisen for at finansiere sin middelmådige politik. Man kan ikke påstå, at regeringens kreativitet fejler noget her. Noget andet må man sige om dens fremtidsvisioner. Jeg ser frem til en regering, som tager det med »mennesker før penge« til hjertet. Det gør Nyrup ikke.
De af bagdøren indførte skattestigninger nedsætter købelysten hos forbrugerne. Forbruget falder og det kan medføre fald i beskæftigelsen, stigning i udgifterne til de arbejdsløse med en økonomisk krise til følge. Vi har en regering, som ikke har evnet at skabe bedre resultater, end det er tilfældet, på trods af en generel økonomisk fremgang, der har varet i flere år. Der er tydeligt, at statsministeren og økonomiministeren fører offentligheden bag lyset ved at skabe boligproblemer for at sikre sit politiske liv. Det, Nyrup og Jelved udviser, kan man ikke kalde andet end uhæderlighed, egoisme og arrogance.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her