Læsetid: 2 min.

Direktøren svarer som vinden blæser

Ved Henning Hummelmose mere om jordspekulation end om søfart?
10. april 2001

Langelinie
Direktøren for Københavns Havn er nervøs for DFDS færgernes sikkerhed. Han forklarer, at når færgerne skal sejle ud og ind af havnen, så risikerer de at blæse ind i Langelinjemolen, fordi de er så vindfølsomme. Derfor må Langelinjemolen væk.
Den undrende offentlighed må spørge sig selv, om det mon ikke er endnu farligere, når færgerne er længere til søs? Kan de mon klare en brandstorm i Skagerak? Kan de komme udenom Kullen, eller skal der også klippes lidt af den? Eller er forklaringen i virkeligheden den, at direktør Henning Hummelmose ved mere om jordspekulation end om søfart? Der er et sted hvor færgerne fremragende kan ligge – hvor de kommer ud af byen, så Kvæsthusbroen bliver frigjort til skuespilhuse, og hvor det kunne være en ny stor herlighedsværdi for København: Nemlig Nordbassinet foran Nordhavn Station.
Tænk at stå en vinteraften ved femtiden på Nordhavn station og se den majestætiske Oslo båd lægge ud, med passagerer og lys. Sikke et syn, med det forblæste juletræ øverst på toppen.

Jordspekulation
Men nej. Dette dybvandsbassin vil Københavns Havn fylde helt op. De vil bygge en ø med høje huse så københavnerne heller ikke kan se havet fra Nordhavn Station mere. I det hele taget er Københavns Havn i de senere år blevet centrum for Danmarkshistoriens største jordspekulation.
Grundene afhændes til entreprenører, der får en velvillig borgerrepræsentation til at bruge gummistemplet på en hvilken som helst lokalplan, med massevis af etagemeter. Så smækkes det ene grimme beton- og glaskontor- palads op efter det andet, og forbindelsen mellem byen København og Københavns Havn spærres både fysisk og visuelt.

Ren grådighed
Den ene fremragende mulighed for at udvikle København smides væk efter den anden, af ren grådighed. Det er i øjeblikket præcis det der er ved at ske, med planerne for lokalplan Pakhusvej der vil fylde tre færgeterminaler, 500 boliger, 2.000 arbejdspladser mv. ind på kun 20 hektar jord, til stor skade for den omliggende by.
Som en særlig finesse vil man give mulighed for at bygge særlige boliger »uden helårsstatus« dvs. for folk der ikke betaler skat i København, og muligvis slet ingen steder!
Indsigelser kan gøres indtil den 7. maj til Københavns Kommune og Hovedstadens Udviklingsråd.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu