Læsetid: 2 min.

Høj prioritet

Politiet prioriterer opklaring af brandattentat mod Udlændinge-styrelsen højere end mod etniske minoriteter
19. april 2001

Politipolitik
Inden for de sidste to år er otte ud af ni ildspåsættelser i Albertslund blevet rettet mod indvandrerfamilier, der ikke umiddelbart har andet med hinanden at gøre, end at de bor forskellige steder i Albertslund. Afhørte berørte familier beretter om efterladende undersøgelsesarbejde og forhørsmetoder, der mere tager udgangspunkt i familierne som sammensvorne end som ofre. Ved det seneste attentat måtte to voksne og to børn i sidste øjeblik springe ud fra 1. sal midt om natten.
Justitsministeren besvarede senest spørgsmål om sagen fra Knud Erik Hansen fra SF, der spurgte om, hvor mange ressourcer politiet har afsat til efterforskningen og om opgaven er blevet opprioriteret. Ministeren svarede, at der er blevet anvendt betydelige personaleressourcer, der ikke umiddelbart kan opgøres. Et ikke særlig klart svar.
Ministeren oplyste dog, at der i forbindelse med den sidste brand i Bækgården den 27. januar 2001 udover personale fra teknisk afdeling og fra ordenspolitiet er blevet anvendt den fulde arbejdskraft for to kriminalpolitifolk, der fortsat arbejder på opgaven. Sager af denne art har altid en høj prioritet, svarede ministeren, der er således heller ikke taget ressourcer fra brandefterforskningen til efterforskningen af pengetransportrøveriet i Ejby eller andre større sager.

Penge før mennesker
Man kan vurdere politiets opfattelse af ’høj prioritet’ ved at sammenligne med de ressourcer politiet og PET har anvendt vedrørende brandattentaterne mod Udlændingestyrelsens ansatte, hvor der faktisk har været totalovervågning af de formodede attentatfolk både før (!) og under (!) attentaterne.
Ikke alene prioriterer politiet altså brandattentaterne mod Udlændingestyrelsens ansatte højere end attentater mod etniske minoriteter. Det prioriterer også Ejby-røveriet højere, idet politiet ifølge Radioavisen forleden har sat 16 mand af til at opklare røveriet. To og 16 – penge er altså også vigtigere end døde indvandrere.

Ingen holdepunkter
Forklaringen på denne udlægning af begrebet ’høj prioritet’ fremkommer i bevarelsen af et andet spørgsmål fra Knud Erik Hansen, der spurgte, hvad politiet har svaret på henvendelsen fra Albertslund Kommune vedrørende opklaringsarbejdet. Politiet svarede såmænd, at efterforskningen ikke gav holdepunkter for at antage, at ildspåsættelserne var racistisk motiveret, men at politiet snarere hælder til den arbejdsteori, at ildspåsættelserne kunne skyldes nogle for politiet ukendte uoverensstemmelser mellem de berørte familier eller den eller de ukendte gerningsmænd!
Måske er det sådanne opfattelser hos politiet, der har affødt kritiske bemærkninger om Danmark i rapporten fra Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance, der bl.a. hæfter sig ved, at selv om Danmark har vedtaget en ny straffelovgivning om bekæmpelse af racediskrimination, så anvendes bestemmelserne yderst sjældent.
Det nævnes, at politiet og anklagemyndigheden også er blevet kritiseret for at være tilbageholdende med at håndhæve loven og endda skulle have været tøvende med at efterforske klagesager. Kommissionen opfordrer derfor de danske myndigheder til omhyggeligt at overvåge gennemførelsen af denne lov og overveje, hvordan man kan forbedre dens virkning. Ligeledes finder man det hensigtsmæssigt, hvis det blev lettere at bevise diskriminerende handlinger, og hvis politiet og anklagemyndigheden fik særlig instruktion og undervisning i efterforskning af klagesager i henhold til loven.
Meget tyder på, at politiets efterforskning i forbindelse med brandattentaterne i Albertslund kan omfattes af disse bemærkninger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu