Læsetid: 3 min.

Kafka i Århus Kommune

Fejl kan ikke findes, når kommunen har lagt administrationen ud til private
Debat
26. april 2001

Privatisering
Udlicitering! Når trylleordet udsiges af kommunalbestyrelser har det magt til at spare skatteyderne for penge og samtidig få mere udført arbejde for de samme kroner.
At magien også udvirker hurtigere nedslidning med efterfølgende udstødning til overførselsindkomst af det personale, der får udliciteringens stjernestøv presset ned over hovedet, er en anden sag.
Graden af kærlighed til denne magiske formel er det der for alvor skiller vandene i dansk politik.
Sædvanligvis handler det om rengøring, bespisning og pasning af gamle eller børn – men som den følgende historie viser er der andre områder, hvor udliciteringen bidrager til en samlet velfærdsforøgelse i samfundet.
Ole Nygaard er pensioneret før tiden. En alvorlig ryg-skade tvang ham ud af arbejdsmarkedet i slutningen af 80’erne efter at han i en årrække havde været primus motor i at booke koncertnavne til Århus Festuge. Han bor i en boligblok, som ejes af Århus Kommune. En dag modtog han et brev fra boligstøttekontoret, der meddelte at hans huslejetilskud på 1.644,- kr. om måneden bortfaldt, da hans månedlige leje nu kun androg 206,- kroner. Brevet var ikke underskrevet.
Ole Nygaard ringer og fortæller, at der er sket en fejl: Af en eller anden grund har kommunen sat ham til at betale en årlig husleje på 2.472,- kr., hvilket ikke engang dækker én måned i den kommunale ejendom.

Fejlen lever videre
Så regner han med, at den sag er ude af verden, men så let går det ikke. For fejlen lever videre og her begynder et langt mareridt for Ole, der forsøger at få fat i en eller anden, der kan rette den banale tastefejl i kommunens boligstøttekontor. Men han oplever at blive stillet om fra medarbejder til medarbejder uden at nogen løser problemet. Han har fået ’kværulantstemplet’, som han selv udtrykker det.
»Når kommunen sender breve ud med fejl – har de så tænkt på, at det kan vælte hele korthuset for mennesker, der i mange år har været på overførselsindkomst?« spørger han.

Det var ikke os
Endelig får han et brev fra kommunen, hvor man indirekte erkender at der er sket en fejl. Formuleringen lyder: »Deres boligstøtte er blevet ændret« – nemlig ført tilbage til det beløb den hele tiden har udgjort. Men det er ikke en kommunal medarbejder, der har begået fejlen.
Da Ole Nygaard efter mange forgæves forsøg når igennem til afdelingslederen for boligstøttekontoret og beder denne om at finde sagen frem på computeren får han at vide, at det ikke kan lade sig gøre.
Efter et kvarters nølen og tøven oplyser afdelingslederen, at kommunen ikke har adgang til akterne, fordi opgaven med papirarbejde og registering er udliciteret til et privat firma. Men det betyder samtidig, at kommunen ikke er skyld i fejlen, fordi det ikke er en af de ansatte her, der har begået den ...
»Alle de breve jeg har fået i denne sag har været usignerede og kommunen vil ikke påtage sig ansvaret for fejlen,« siger Ole Nygaard og fortsætter: »Mennesker i arbejde forstår ikke, hvor ydmygende det er at blive kostet rundt af en slagfejl, som ingen kan eller vil rette.«
Udlicitering af kommunalt registerings- og formulararbejde er en velbevaret hemmelighed.
Hvor mange kommuner har mon mistet indsigt i egne sagsakter, samtidig med at de ikke længere vil påtage sig noget ansvar for det udliciterede tastearbejde?
Måske skulle papirnusseriet blive der, hvor det naturligt hører hjemme? Nemlig hos de sagsbehandlere, der sidder på flæsket og har kontakt til de borgere af kød og blod, som det hele vel egentlig handler om?
»Embedslægen i Århus burde slå alarm,« siger Ole Nygaard. »Den yderst smitsomme Farum-virus har bredt sig til Østjylland. Men det skal nok ikke være Kate Runge, der gør det, for hun har jo lige meldt sig ind i det parti, hvorfra virussen stammer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her