Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
11. april 2001


Miljø og etik
4. APR. – Under sidste efterårs ’høje’ energipriser og protesterne imod dem, er fødevarer som olieholdige afrikanske nødder og rapsolie kommet på banen som alternativer til fyringsolie og diesel. Flere foretagender med kortsigtede og snævre interesser har ført sig frem for at afsætte disse fødevarer til halv pris af, hvad olie koster. Det er ærgerligt at se, at Energikontorerne anbefaler brug af rapsolie.
Miljøorganisationen NOAH ved Arne Lund har i lang tid advaret mod anvendelse af ethanol og rapsolie. Den væsentligste anke, der må rettes mod ethanolplanter er den manglende økologiske balance. Der advares mod monokultur i landbruget og et højt forbrug af sprøjtemidler og kunstgødning til dyrkning af raps.
Korn til afbrænding var et varmt diskussionsemne for nogle år siden, hvor det blev afvist som energiafgrøde. Økologisk raps findes næsten ikke endnu, og mange år fremad skal økologisk rapsolie anvendes til fødevarer.
Det drejer sig ikke kun om energi, men også om etik og miljø, derfor har jeg fremsat følgende forslag til debat og afstemning på Organisationen for Vedvarende Energis (OVE’s) generalforsamling til maj: Vedvarende energi følger også reglerne for økologisk landbrug, hvis disse kilder dyrkes eller indgår i landbrugsdrift, specielt biogas til svinefabrikker og rapsolie og andre vegetabilske olier kan ikke anerkendes som vedvarende energi.

Peter Rasmussen
Netværket for Vedvarende Energi, Knasterhovvej 21, Svendborg

Hetz mod fremmede
3. APRIL – Det er kedeligt, at man den ene gang efter den anden driver hetz mod indvandrere og flygtninge i medierne.
Hverken DR eller TV 2 holder sig for god til at bombardere befolkningen med ensidige, negative indslag. På den måde får folk et helt forkert indtryk, og konsekvensen er at man i meningsmålingerne kan se at folk bliver mere og mere racistiske og diskriminerende. Og på det seneste har også politikerne tabt hovedet og er kommet med udtalelser om øde øer og diverse opfindsomme sanktioner.
Indvandrere og flygtninge er ikke forskellige fra os. De begår også kriminalitet og danner gadebander. Men hvorfor skal vi høre om det hele tiden i medierne, og på en måde der stiller dem i et langt dårligere lys, end der er grundlag for.
Danmark har før været på forkant med menneskerettighederne. Nu er det nærmest som om hele EU er på bagkant med folks rettigheder. Den ene pinlige udtalelse og det ene pinlige politiske tiltag efter det andet, bliver præsenteret for os i medierne.
Medierne har et stort ansvar for stemningen i befolkningen. Det må forsøge at leve op til det ansvar. Hvis vi ønsker at be-grænse antallet af indvandrere må vi diskutere de kvoter for, hvor mange der kan komme ind i landet. Når de først er inde i landet, så må vi behandle dem ordentligt. Og m. h. t. kvoter bør vi nok ligge på linie med de øvrige nordiske lande.

Henrik Stampe Jensen
Landlystvej 24 b, 1 th
2500 Valby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her