Læsetid: 2 min.

Tænk fremad

Ung socialisme, men hvordan – svar til Anders Dalsager
Debat
17. april 2001

Ungdomspolitisk
Anders Dalsager fra Enhedslistens hovedbestyrelse retter den 10. april en række ikke-svar til Rød Ungdom og undertegnede, på baggrund af mit indlæg den 5. april. Diskussionen omhandler den nye socialistiske ungdomsorganisation, som stiftes på initiativ fra Enhedslisten her i påsken.
Mener Dalsager virkelig det er rigtigt at opbygge en ungdomsorganisation, der reelt bliver Enhedslistens, når ’den voksne’ venstrefløj forsat er så splittet politisk og organisatorisk? Og er det rigtigt og politiserende for ungdommen at definere sig så tæt op ad et parlamentarisk parti, når flere og flere unge vender det parlamentariske system ryggen og søger nye måder at organisere sig på?
Er det rigtigt at forholde sig til specifikke historiske perioder i andre lande, der har kaldt sig eller kalder sig socialistiske, når vi er så splittede på disse spørgsmål? Og kan man på dette grundlag samle den socialistiske ungdom?

Ikke som Sovjet
Jeg mener nej. Jeg støtter en politisk bred og uafhængig ungdomsorganisation på venstrefløjen. Og til spørgsmålet – og her sagens kerne – om, hvorvidt socialismen i Danmark bliver som i Sovjet, svarer jeg: Nej, det gør den naturligvis ikke.
De socialistiske eksperimenter i Sovjet og Østeuropa opbyggedes mere eller mindre på feudalsamfundets grund, hvad der er milevidt fra nutidens ’globaliserede’ Danmark med dets – trods alt – unikke demokratiske kultur, traditioner, videnskab osv. Det må da være fundamentalt for enhver, der kalder sig videnskabelig socialist.
I virkeligheden er det dybt pinligt. Det er den gamle svada om igen – venstrefløjen skændes som gale høns, mens den kapitalistiske globalisering, EU-staten og nedskæringerne tonser derudaf.
Jeg er medlem af en ungdomsorganisation, der har valgt at slå en streg over fortidens ideologiske kampe og i stedet arbejder for at formulere en positiv, fremadrettet og visionær politik for socialismen i det 21. århundrede. Uden at forholde sig til gamle mænd med eller uden overskæg. En organisation, hvor alle unge til venstre for SFU er mere end velkomne – selv kommunister. Hvor bliver du af, Anders Dalsager?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her