Læsetid: 3 min.

Forskruet propaganda

Pressens – og Naser Khaders – velvilje over for den antiislamiske kvindedemonstration er foruroligende
7. maj 2001

Overgreb
For nylig løb en kvindedemonstration mod »islams kvindesyn« af stablen i Odense under ualmindelig stor mediedækning – både før, under og efter. Pressedækningen var flere steder usædvanlig venlig, om ikke ligefrem altovervejende positiv.
Politiken beskrev, hvorledes hovedarrangøren Åse Clausen Bjergs ærinde var »et opgør mod voldelige overgreb, tvangsægteskaber og gruppevoldtægter«. Nogle fredelige moddemonstranter, der havde medbragt fløjter, udgjorde måske en trussel mod de kvindelige demonstranter, fremgik det videre, hvorfor Odense Politi holdt et »vågent øje« med disse for at »gribe ind, hvis kvinderne blev angrebet af modstanderne«…
Et scenario lige så komplet utænkeligt, som B.T.’s fremstilling af deltagerne i kvindedemonstrationen som »en flok rødstrømper«. Berlingske Tidende kvitterede på sin side med at bringe en lang artikel om en iransk kvindes store modstand mod islam dagen efter demonstrationen.
Jo, kvindedemonstrationen var skam afdæmpet, afbalanceret og kærkommen, ikke sandt?

Hvilke bevæggrunde?
Tilsyneladende fandt ingen journalist det den mindste smule umage værd at undersøge arrangørernes baggrund for at se, om der lå andre bevæggrunde til grund for demonstrationen end ’rødstrømpers’ kvindesolidaritet. Og hvor man dog gik så vidt som til at konstatere demonstrationens antiislamiske karakter og dens fuldstændig usaglige kobling mellem voldtægt og religion, gav dette åbenbart ikke anledning til skyggen af kritiske spørgsmål. Tværtimod serveredes Åse Clausen Bjerg & Co. med slet skjult sympati i store dele af pressen. Afslørende i sig selv burde det ellers være, at demonstrationen alene var et slet skjult udtryk for den nationalkonservative dagsorden, at voldtægt gøres til »første skridt på glidebanen til et muslimsk samfund«, som Åse Clausen Bjerg sagde i sin tale på velklingende højrenationalt.
Et par klik på hendes hjemmeside havde da også fortalt en blot nogenlunde kritisk journalist, at samme Clausen Bjerg abonnerer på Krarup & Co.’s strategi over for begrebet ’racisme’: »I aviserne har vi kunnet læse noget i retning af, at alle danskere er racister. Fint!« (www.vedante.mobilixnet.dk)

Mere forudsigeligt
En anden af arrangørerne, Annelise Rasmussen, er kendt for sin deltagelse i højrefløjens mange debatfora på Internettet, hvor hun til denne lejlighed har organiseret transport og hvervet deltagere fra bl.a. Dansk Forum. Hun er helt på linje med den højreekstreme Fælleslisten Mod Indvandringen og raser på listens hjemmeside efter demonstrationen over at blive kaldt ’rødstrømpe’ i TV 2:
»Jes Dorph Pedersen kaldte det et rødstrømpeoprør. Det havde ikke en skid at gøre med rødstrømper. Det var det alm. syn på islams vidunderligheder. Vorherre til hest! Er det sådan, det foregår, når der er nyhedsformidling? Så er der sgu ikke noget at sige til, at muslimerne får overtaget. Shit, shit og atter shit! Hvem har retten til Danmark? Danskerne eller muslimerne? (…) Lad os blive fri for det forbandede ros!«
Måske pressen skulle have sat sig lidt ind i, hvad det er for motiver, der har drevet denne antiislamiske demonstration i stedet for så velvilligt og ukritisk at eksponere ’rødstrømperne’?
Ikke mindre foruroligende, men endnu mere forudsigeligt, har Naser Khader naturligvis tilsluttet sig demonstrationen og mener, at »ideen er god« (Fyens Stiftstidende, 24. apr.) og fortsætter således den udbredte tilbøjelighed til at tale højrefløjens sag, som har kendetegnet hele hans politiske karriere.
Synd er det bare, at så alvorligt og frastødende et fænomen som voldtægt skal misbruges af Khader og højrefløjen til forskruet propaganda mod islam – og skræmmende, at pressen nærmest slet ikke bemærker de motiver, der i virkeligheden er på spil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu