Læsetid: 3 min.

Javel, hr. minister

Man skal lære at stå op om morgenen og gå i egen seng om aftenen og lade være med at bede i tide og utide i løbet af dagen
Debat
29. maj 2001

Socialt
Kompetenceudvikling! Det er arbejdsministerens bud på en ny mærkat til at klistre på begrebet aktivering. Ligesom vi besværger forurening fra vaskepulver ved at miljømærke pakkerne med svaner og røde ø’er skal aktiveringen nu emballeres på en ny måde.
Også på det indholdsmæssige vil arbejdsministeren foretage sig noget. Dog kun inden for eget ressort, hvilket vil sige de dagpengeforsikrede ledige.
Aktiveringen har været en succes, siger Hygum, men den er blevet til i en situation med knaphed på arbejde og nu er den officielle virkelighed, at vi lider af mangel på arbejdskraft.

Det nye flotte navn
Det skal derfor være slut med metervarer, slut med aktivering for aktiveringens skyld. Det nye flotte navn er ikke mindst en følge af, at aktivering i den folkelige bevidsthed er blevet identisk med formålsløshed og tvang. Og ministeren tilføjer, at for hans skyld kan man også godt se på de kvantitative krav.
For ikke-indviede dækker det over, at en ledig på dagpenge efter et år kommer i det der nu hedder aktiv-perioden (jeg formoder de tre år indtil udsmidning fra dagpengesystemet for fremtiden vil gå under betegnelsen kompe-tenceudviklings-perioden) og her har vedkommende ret og pligt til at være aktiveret i 75 procent af tiden. Især dette krav har medvirket til, at ledige er blevet placeret i udsigtsløs aktivering, fordi de nu engang havde pligt til at kræve deres ret.

Det er altså ikke nok
Løsningen er nu mere særbehandling, mere hensyntagen til individet. Selvom den nuværende lov om aktiv arbejdsmarkedspolitik til overflod snakker om individuelle handlingsplaner og lignende er det altså ikke nok.
Til efteråret vil der ske noget, lover ministeren. Hans eneste konkrete bud er, at A-kasserne skal forberede den ledige grundigt inden mødet med Arbejdsformidlingen. Med andre ord skal de forkætrede afklaringskurser nu lægges ud i fagforeningerne. Det vil vennerne i Socialdemokratiet sikkert se på med blide øjne.

Knæhøj succesrate
Hygum har fået øje på bundlinjen i den rapport, som hans eget ministerium nedkom med for lidt over et år siden. Det fremgår her, at kun 15 ud af 100 AF-forløb for dagpengeforsikrede ledige fører til beskæftigelse. Det er vist det man kunne kalde en knæhøj succesrate, når al fremgang måles i lønarbejde.
Til gengæld melder historien ikke noget om, hvorvidt aktivering i bistandssystemet også skal have navneforandring eller om den offentlige mening her tilsiger, at det er i orden med tvang og indholdsløshed. De gider jo ikke lave noget, bistandsklienterne. De skal lære at stå op om morgenen og gå i egen seng om aftenen og lade være med at bede i tide og utide i løbet af dagen.
På kontanthjælpsområdet aner ingen, hvilket udkomme aktiveringen giver. Og det er her de helt store problemer er: Kommuner fyrer eksempelvis SID-organiserede gartnermedhjælpere og sender kontanthjælpsmodtagere i bundter ud for at varetage de fyredes funktioner, så klienterne kan få fast, ordinær beskæftigelse.
Kontanthjælpsmodtagere tvangsaktiveres i uigennemskuelige projekter, hvor de pakker og monterer varer for private virksomheder for socialhjælpen plus et tillæg på godt 11 kroner i timen. I princippet kan en bistandsmodtager være i aktivering indtil pensionsalderen.

Farum udlejer klienter
Farum Kommune er begyndt at udleje bistandsklienter fra deres centrale pakke- og montagevirksomhed Produktionshuset. Står en privat virksomhed lige og mangler en medarbejder grundet sygdom eller andet får man en kontanthjælpsmodtager stillet til rådighed. Vel at mærke uden at vedkommende får andet end kontanthjælp og ovennævnte aktiveringstillæg, som betales af kommunen. Underligt at Farum Erhvervsråd ikke protesterer over denne form for konkurrenceforvridning.
Hvad kommunen får ud af det økonomisk ved offentligheden ikke, fordi den slags ikke skrives ned på papir i Farum. Ombudsmanden har stillet kommunen 25 spørgsmål til skriftlig besvarelse vedrørende de aftaler, man har med private virksomheder om brug af sociale klienter som arbejdskraft.
Mon socialministeren også vil udskrive en logo-konkurrence til opkvalificering af det omdømme aktiveringen har inden for hans ressortområde?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her