Læsetid: 2 min.

Læg køkkenerne om

Kostpolitikken bør prioriteres politisk og ikke bare være et anliggende for det enkelte køkken
Debat
7. maj 2001

Økologi
For få år siden var der ikke mange, der havde troet, at de økologiske fødevarer ville komme til at udgøre et troværdigt og realistisk alternativ til de konventionelle. Men heldigvis var der græsrødder og ildsjæle, som turde tro på og kæmpe for alternative metoder.
Det drejer sig i bredere sammenhæng om at genoprette forbrugernes tillid til
fødevarerne. Københavns Kommune står ikke alene med den udfordring, men noget tyder på, at et flertal i Borgerrepræsentationen (BR) den 17. maj beslutter, at såvel Rådhusets gæster som politikerne fremover skal spise økologisk mad.
Allerede i 1998 besluttede BR, at de enkelte udvalg skulle fastsætte konkrete mål for en overgang til økologiske fødevarer i køkkener og kantiner. Flere forsøg har været i gang, bl.a. på to selvejende plejehjem, Huset William og plejehjemmet Johannesgården.

Man kan undre sig
Forsøget har vist, at beboerne generelt har været positive over for økologisk mad, men at dette ikke nødvendigvis kan tages til indtægt for et ønske om økologiske fødevarer. Indførelse af økologi medfører merudgifter, og engagement er et nøgleord, hvis en økologisk omlægning skal blive en succes.
Det er måske bekendt, at der i Fødevareministeriets regi findes en tilskudsordning, som har til formål at fremme økologisk omlægning i kommunale institutioner. Man kan godt undre sig over, at der sjældent kommer ansøgninger om tilskud til nye projekter, når der samtidig er en voksende interesse for økologien.
Forklaringen er måske, at der umiddelbart er ekstraomkostninger ved at omstille et køkken. Fødevarerne er dyrere, og der skal investeres i uddannelse og måske endda i nyt køkkenudstyr.

Dobbelt omlægning
Løsningen er nok at foretage det, man kunne kalde en ’dobbelt omlægning’. Der skal omlægges fra konventionel til økologisk kost. Og der skal også omlægges fra traditionel kostsammensætning med meget kød til en kost, der fokuserer mere på årstidens danske frugt og grøntsager.
Når der desuden lægges vægt på en fuld udnyttelse af råvarerne, så kan kostbudgetterne måske alligevel fastholdes.
At en øget anvendelse af frugt og grønt så i øvrigt passer fint med de generelle kostpolitiske råd, betyder jo bare, at der kan slås to fluer med et smæk.
Jeg synes, det er vigtigt, at økologien ikke bare bliver et anliggende for det enkelte køkken og den enkelte institution. Økologi bør være et politisk prioriteret omåde, hvor der opstilles mål for, hvor langt den enkelte kommune skal nå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her