Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
23. maj 2001


Hvilket århundrede?
21. MAJ – Hvor forsvandt debatten om monarkiet hen? Ingen ilde tungemål om hendes majestæt dronningen, blot ønsker jeg at påpege, at magtapparatet bag tronen endegyldigt for stedse blev en forældet påmindelse om enevældens diktatoriske symbol da grundloven i 1849 så dagens lys. Derfor må det være på tide at overveje, om ikke tiden er moden, til at nationen ændrer varedeklaration fra sit konstitutionelle monarki til det mere passende ’demokratisk republik’. Enhver, som måtte agitere pro monarkiet, udviser på et idealistisk plan, at danskerne og andre monarkistiske nationer forherliger den sidste efterladenskab af den rangorden, demokratiske forkæmpere igennem klassekampen har søgt at få ophævet.
Den kontemporære forkærlighed for monarkiet og billigelsen af institutionens ophøjethed
får mig til at undres over hvilket århundrede, vi reelt befinder
os i.

Andy Johansen
Ejderstedgade 12
1761 København V

Et spørgsmål om synspunkter
21. MAJ – I Information mandag hedder det på side 2 at »det store spørgsmål (er), hvorvidt de muslimske medlemmer af Minhaj-ul-Quran også kan være radikale partimedlemmer«.
Det er ikke rigtigt. Det Radikale Venstre har ingen betingelser for at blive medlem og ikke nogen eksklusionsparagraf. Spørgsmålet er derfor alene, om medlemmerne af Det Radikale Venstre i en bestemt kreds ønsker en folketingskandidat, som er medlem af en underorganisation af Minhaj-ul-Quran.
Det er medlemmernes soleklare ret at vælge en kandidat, hvis synspunkter, man sympatiserer med, og lade være med at vælge en kandidat, hvis synspunkter man ikke deler.

Hanne Jakobsen
Fyrrebakken 2, 5462 Morud

Nytænkere
20. MAJ – Garff og andre, der er statsansat til at reklamere for turistforeningens trækplaster, Søren Kierkegaard, har valgt at hakke på Nietzsche – f.eks. opdigte sindsyge – for dermed at gøre det lille danske filosof-geni stort!
De franske eksistentialister, Sartre og Camus stod på skuldrene af især Nietzsche, men han var blevet politisk ukorrekt ved, at en Nürnberg-anklaget havde søgt at give Nietzsche skyld for nazismens filosofi (og tyske Første Verdenskrig-soldater og sej, udholdende Hitler Jugend var optaget af hhv. Zara-thustra og det-man-ikke-dør-af-bliver-man-stærkere-af aforismen).
Derfor overdrev man Kierkegaards indsats med hensyn til skabelsen af moderne psykologi. Søren var ganske vist med blandt 1800-tallets top-20. Men ny viden om, at Freud opdagede og kæmpede med og dechifrerede den ukendte og sværtforståelige Nietzsches bøger, og derved skabte al sin nytænkning, gør det klart, at de sidste to århundreders største fornyere var Rousseau, Nietzsche og Henrik Ibsen.

Bo Warming
Bjelkes Alle 46, København N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her