Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

22. maj 2001


Fundamentalisme
19. MAJ – Mona Sheik udtrykker i kommentaren den 16. maj en vis undren over, at hun, der ønsker at blive opstillet som folketingskandidat for Det radikale Venstre, er kommet under mistanke for at være tilhænger af middelalderlige straffesystemer, fysisk lemlæstelse m.v. Den slags har hun ikke givet udtryk for, skriver hun.
Hvis nogen erklærer sig som tilhænger af en bestemt religion eller ideologi, må man vel formode, at vedkommende er tilhænger af den pågældende overbevisnings kardinalpunkter, også selv om hun ikke specifikt har udtalt støtte dertil? Mona Sheik har i et interview i Information sagt, at hun er muslimsk fundamentalist. Hun har i et indlæg forsvaret den islamiske sharia-lov, der kriminaliserer sex uden for ægteskab, homoseksualitet og alkoholindtag, og som opererer med piskning, afhugning af hænder og fødder samt henrettelse ved stening som straffemetoder. Et af shariaens centrale principper er forskelsbehandling pga. køn og religiøs overbevisning – i visse retssager kan kun muslimer vidne, og kvindelige vidner tæller under alle omstændigheder kun halvt så meget som mandlige ditto. Sidstnævnte kønsdiskrimination har Sheik ordret kaldt et privilegium for kvinden.
Mona Sheik tager den 16. maj afstand fra beskyldningerne mod hende – men ikke fra sit eget forsvar for den menneskerettighedskrænkende sharia.
Hvordan Mona Sheik kan forene sin erklærede religiøse fundamentalisme med medlemskab af et parti, der – som alle danske partier, inkl. Kristeligt Folkeparti! – holder politik og religion skarpt adskilt, er vel hendes egen sag.
(Fork. af red.)

Poul Petersen
Jægersborggade 19, Kbh. N

Fagforeninger
19. MAJ – Den 15. maj viste TV 2, hvordan LO-fagforeninger bruger medlemmernes penge til politisk arbejde, selv om det er ulovligt. Fagforeningsfolk fortalte bramfrit, at det var noget, man gjorde og agtede at blive ved med. Det fremgik også, at loven var lavet sådan, at der ikke var repressalier overfor dem, der overtrådte den.
LO-fagforeninger opkræver årligt over 7 mia. kr. hos medlemmerne. Heri er naturligvis ikke indregnet medlemsbidrag til arbejdsløshedsforsikring.
Det er flere penge, end der importeres personbiler for. Det er naturligvis ikke alle pengene, der bliver brugt til politisk arbejde.
Men LO-fagforeningskontorerne, fagblade, radioer, Internet hjemmesider mv. er en del af den socialdemokratiske familie.
Hvordan kan Danmark være medlem af demokratiske sammenslutninger som EU og FN, når landets regeringsparti bygger sin økonomiske magtbase på fradragsberettigede fagfor-eningskontingenter fra medlemmer, som mange er tvunget til at være medlem af som betingelse for at have arbejde?

Erik Bach
Mølleparken 258, 7190 Billund

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu