Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
28. maj 2001


Dommedag
21. MAJ – Den 18. maj skriver Peter Adolphsen, at den anonyme forfatter til bogen Dommens Dag (1908) er officer. Det er ikke tilfældet, tværtimod var det en i samtiden anerkendt finlitterær forfatter, nemlig Karl Larsen (1860-1931). Af samme grund er Dommens Dag den eneste af en lille snes danske fremtidskrigsromaner fra perioden, der er nævnt i de autoriserede litteraturhistorier (at han fik militærteknisk bistand af en løjtnant Dalhoff-Nielsen, er en anden sag). De fleste andre af slagsen var – som det er tilfældet overalt i Europa – skrevet af journalister eller militærfolk, oftest i oprustningspolitisk øjemed, og er ikke så meget bevendt som finlitteratur betragtet.
Karl Larsen var militarist og oprustningstilhænger, men ikke specifikt tyskfjendtlig (tværtimod beundrede han den prøjsiske - og japanske – militærånd). Ironisk nok blev det årsag til af-sløringen af hans anonymitet: I forbindelse med Første Verdenskrig bad den højreekstremistiske skribent Harald Nielsen om lov til (gratis) at trykke et oplag til fordel for den nationalistiske sag, men fik afslag og røbede derefter forfatterens identitet i sit blad Ugens Tilskuer.
Vilh. la Cours forord til 1945-udgaven er skrevet i et tilsvarende militæragitatorisk øjemed, og bør omgås med varsomhed. Det er så som så med ligheden mellem begivenhederne i Dommens Dag og den 9. april 1940, hvis man lige ser bort fra det helt overordnede, at den beskriver en tysk besættelse af Danmark. Men det er der altså så mange der gør.

Niels Dalgaard
Bredahlsvej 15, Valby

Ateister i eksil
21. MAJ – Aminah Tønnesen (AT) bliver i Information den 21. maj citeret for at 40 procent af verdens muslimer lever i ikke-muslimske lande. Citatet er fra hendes bog Muslimer og kristne ansigt til ansigt. Man kunne hertil replicere, at flertallet af ateister lever i religiøst funderede stater, der tvinger et gammeldags og overtroisk verdensbillede ned over hovedet på folk. AT skriver, at vi ikke bør være os selv nok, men derimod en del af menneskeheden, som hun så smukt udtrykker det. Hertil må det være på sin plads at sige, at buddhisme, islam, kristendom, scientology, jødedom osv. alle er systematiseret fornedrelse af den selvsamme menneskehed. Virkelighedsfornægtelse og overtro er fremherskende i verden, men derfor behøver svaret ikke være at tolerere hele skidtet. Vi bør derimod anfægte religionens gift så ofte vi kan.

Frederik Bindesbøll Ohsten
Landssekretær i Rød Ungdom
Griffenfeldsgade 29, Kbh. N

Hvem er farlig?
22. MAJ – Kan der trækkes paralleller imellem politikere med muslimsk baggrund og indførelsen af dødsstraf? Dødsstraffen bliver ikke indført i Danmark af en gruppe intelligente unge muslimer som er aktive i politik, uanset deres leders ideologi.
Nazisterne er tilladte – deres metoder er udover dødsstraf af langt farligere karakter.

Eva Kjeldsen
Hørdumsgade 53 st.t.v.
2450 København S.V

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her