Læsetid: 2 min.

Rød opskrift

Enhedslisten byder på et socialistisk fremtidssamfund
Debat
28. maj 2001

Politisk
I de senere år er der vokset en radikal kritik frem af den globale kapitalisme og konsekvenserne af at stadig større dele af kloden og stadigt større del af menneskenes liv underordnes kapitalens behov for evig vækst.
Alternativerne står imidlertid uklare. Enhedslisten har sat de strategiske diskussioner på dagsordenen i et programudkast.
Ernst Dahl mener i kronikken den 16. maj ikke, at vores analyse af det danske velfærdssamfund er sammenhængende. Det skal nok passe, at der er modsætninger i vores analyse.

Frygt for konflikter
Helt enige er vi næppe i Enhedslisten. Personligt er jeg enig med Ernst Dahl i, at en række velfærdsforbedringer er kommet igennem, mere på grund af borgerskabets frygt for konflikter, end fordi der umiddelbart forinden har været store demonstrationer og strejker.
På den anden side mener jeg også, at det har haft afgørende betydning for at kunne gennemføre reformer, at de har været nødvendige for at undgå, at der blev sat grundlæggende spørgsmålstegn ved det kapitalistiske system. Revolutionen kan aldrig være et mål i sig selv.
Der er tale om et middel til at opnå nogle politiske mål. Alligevel er det en afgørende forskel på os og reformisterne, at vi ikke underordner vores krav under hensynet til kapitalismens overlevelse.
Vi vil afskaffe udstødningen på arbejdsmarkedet, sikre en økologisk omstilling af produktionen – og erstatte markedet som styringsinstrument med en demokratisk styret økonomi. Det forudsætter et totalt opgør med kapitalismen og dermed en revolution. Men det er målet, der er det afgørende – ikke midlet.

En socialistisk vision
Ernst Dahl har ret i, at en socialistisk vision må baseres på noget i det nuværende samfund. Ellers bliver det ren spekulation. Socialismen vokser ud af hverdagens folkelige kampe for sikring af miljøet, levevilkårene, demokratiet og menneskerettighederne.
De historiske erfaringer viser, at der ikke kan eksistere en virkelig socialisme uden demokrati. Derfor er vi i Enhedslisten uforsonlige modstandere af et-parti-systemer og undertrykkelse af de demokratiske rettigheder – også når de sker i socialismens navn.
Socialisme skal udvide de demokratiske rettigheder og de personlige og kollektive frihedsrettigheder og gøre dem reelle. Således er afskaffelsen af den enorme økonomiske og sociale ulighed et vigtigt middel til at gøre de demokratiske rettigheder reelle under socialismen.
Derfor skal den private ejendomsret til produktionsmidlerne og retten til at tjene penge på andre menneskers arbejde afskaffes.

Selvforvaltning
Socialismen må bygge på folkets overtagelse af magten gennem selvforvaltning i nærmiljøet. Men der skal også være overordnede politiske organer, der vælges på samme måde, som vi i dag vælger folketing og byråd. Alle politiske strømninger skal kunne danne partier og stille op til disse valg. Mindretal skal sikres repræsentation. Pamperi skal begrænses ved rotationsordninger og ved at politiske ledere har samme levevilkår, som alle andre almindelige borgere i samfundet.
De individuelle og kollektive demokratiske rettigheder og frihedsrettighederne skal udvides. Forsamlingsfrihed og strejkeret, ytrings- og pressefrihed, religionsfrihed, organisationsfrihed (herunder lige rettigheder for alle politiske partier), mindretalsbeskyttelse, lige rettigheder for alle uanset køn, etnisk baggrund eller seksuel orientering osv. er rettigheder, der i dagens Danmark på mange måder begrænses.
Sikringen af disse rettigheder – også i praksis – er et selvstændigt mål med socialismen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her