Læsetid: 2 min.

Luther ville henrette jøder

»Jøderne har været vor plage, vor pest og al vor ulykke, og er det fremdeles. Summa: i dem har vi rigtige djævle,« skrev den Luther, der lægger navn til Folkekirken
Debat
6. juni 2001

Fundamentalisme
For at sætte debatten om – og desværre også i vid udstrækning hetzen mod – Islam og Mona Sheikh lidt i perspektiv, og samtidig kaste lidt kritisk lys over den danske Luthesk-Evangeliske Folkekirkes grundlag vil jeg godt gøre opmærksom på, at Luther går ind for ikke blot at undertrykke og forfølge, men decideret henrette jøder og ’kættere’ udelukkende på grund af deres religiøse overbevisning.

På bålet med dem
Således skriver Luther: »Man behøver ikke have så meget bryderi med kættere, man kan dømme dem uden at høre, hvad de har at sige til deres forsvar. Og medens de gik til grunde på bålet, skulle den troende rykke ondet op med rode og vaske sine hænder i blodet fra biskopperne og paverne, som er djævelen i forklædning.«
Også når det drejer sig om jøderne, mener Luther, at man bør fare hårdt frem, og udover at kalde dem »værre end svin« skriver han, at »Så fortvivlet, gennemgribende ondt, forgiftet og djævelsk er det med disse jøder, at i 1400 år har de været vor plage, vor pest og al vor ulykke, og er det fremdeles. Summa: i dem har vi rigtige djævle.«
Luther giver sig imidlertid ikke bare af med skriftlige bagvaskelser, men opfordrer også til håndgribeligheder. Således skriver han i et skrift med den meget sigende titel Om jøderne og deres løgne, at »Man burde sætte ild på deres synagoger og skoler, og alt det som ikke vil brænde op burde man kaste jord over og dække til, så at intet menneske i al evighed kunne se noget af det mere. Og dette skulle man gøre til vor Herres og kristenhedens ære, så at Gud kan se, at vi er kristne, og ikke har tålt eller tilladt sådanne offentlige løgne, forbandelser og bespottelser... Man skulle også rive deres huse ned og ødelægge dem. For de gør det samme dér, som i deres skoler. Derfor skulle man lægge dem under et halvtag eller i en stald, som sigøjnere... Man skulle fratage dem alle deres bønnebøger og Talmud-skrifter, som lærer den slags afguderi, løgn, forbandelse og bespottelse... Man skulle ved straf på liv og lemmer forbyde deres rabbinere at undervise... Man skulle hos os forbyde dem offentligt at prise og takke Gud, samt bede og undervise, under trussel om tab af liv og lemmer.«

Kærligt at myrde
Og som om det ikke kunne være nok, tilføjer Luther, at »I en sådan (retfærdig) krig, er det kristeligt og en kærlighedsgerning fortrøstningsfuldt at kvæle fjenden, at plyndre, at brænde og at gøre alt det som er skadeligt, indtil man har overvundet dem. Selv om det nu ikke ser ud til, at det at myrde og brænde er en kærlighedsgerning, så at en enfoldig sjæl måske kan tro, at det ikke er et kristent værk og at det
ikke sømmer sig for en kristen at gøre det; så er det alligevel en kærlighedsgerning...«
Dermed være naturligvis ikke sagt at medlemmer af Folkekirken i vor tid ville bakke op om sådanne Luther-udtalelser, eller at danskere som var medlemmer af Folkekirken ikke skulle have mulighed for at opstille til Folketinget. Alligevel synes jeg, at det på baggrund af foranstående citater er ikke så lidt af et problem, at man stadig kalder Folkekirken for Luthersk-Evangelisk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Forskning viser iøvrigt at Luther ikke personligt kendte ret mange jøder og det mest var fordomme imod jøderne som han bragte til torvs .... lidt som at mange der nu om dage er imod flygtninge ind til de lære nogen at kende...