Læsetid: 2 min.

Tøger tavs om lobby

Hvorfor kommer Politikens Tøger Seidenfaden ikke ud med sproget?
Debat
28. juni 2001

Bilderberg
»Ud med sproget, Tøger« (Seidenfaden), kræver Frederik Bildesbøll i et indlæg den 19. juni. Dermed bringer han Bilderberggruppen ind som en sjælden gæst i offentlighedens søgelys.
Niels I. Meyer omtaler den i sin bog Udviklingens ulidelige skævhed. Det tidligste eksempel, jeg kender, stammer fra Ole Bjørn Krafts bog Danmark skifter kurs. En konservativ politikers erindringer 1947-50. Han skriver: »...alle drøftelserne var fortrolige....Det lykkedes virkelig i alle årene i de forskellige lande at bevare denne form og at formå pressen til at lade møderne i fred.« Den internationale elite har holdt disse diskrete møder siden 1954.
Nu er det globaliseringens ledere med mange diskrete politiske og økonomiske netværk bag sig, der mødes. De diskuterer aktuelle problemer ud fra neo-liberalistiske frihandelssynspunkter. Et af flere transatlantiske samarbejder til gavn for de transnationales globalisering. EU, USA, Verdensbanken, IMF, WTO, massemedierne m.fl.
Steen Ankerdal skriver (den 20. juni) om ’Elitens idræt’, men kan ikke lade være at sammenligne med samfundseliten og EU-topmødet i Gøteborg, samt Lykketoft og den danske EU hvidbog.

Det bedste for os alle
Det får Ankerdal til at beskrive den moderne elites Club International (der kunne godt have stået Bilderberggruppen): »...den består af folk, der forstår hinanden, men som måske ofte savner forståelse for, at de andre ikke forstår, at de vil, og at de gør det bedste for os alle sammen«.
Knud Vilby skriver om ’Den meningsløse vold’ (den 21. juni) bl.a.: »I den virkelige verden er de politiske systemer imidlertid i en række tilfælde på voldens side« (statsstøttet våbeneksport, ukritisk støtte til transnationale, som udbytter mennesker og miljø, konkurrence om skattely). Og videre: »Det er også et samarbejde mellem primitive voldsrepræsentanter og firmaer, der er højt respekterede i europæiske cirkler, og som har stærke lobbyister blandt andet i forhold til EU-kommissionen.« Bl.a. Bilderberggruppen.

Systemvolden
Når vi så samtidig iagttager repræsentanter for systemvoldens kultur hævde, at de er fortalere for åbenhed, nærhed/subsidiaritet, miljø og demokrati, og at EU skal være menneskenes værn mod globaliseringens rå kræfter, så kniber det med troværdigheden. Det bliver ikke bedre af, at deres møder efterhånden foregår i fordømmelige voldsorgier i hvis centrum de er lukket inde bag hegn, containere og politi for at få lov til at være demokratiske i fred for folket.
Det paradoksale er, at det er reaktionen fra frustrerede mennesker, der fylder medierne. Hvorfor kommer ’Tøger’ ikke ud med sproget om menneskene bag systemvolden. Der er stor sandhed i det gamle engelske vers om fælleden: »De hænger manden og pisker konen, som stjæler gåsen fra den fælles mark. Men de lader den større slyngel slippe, som stjæler den fælles mark fra gåsen«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her