Læsetid: 1 min.

Vidensunderskud i EU

En undersøgelse dokumenterer, at danskerne ved langt mindre om EU, end vi selv tror
Debat
5. juni 2001

Europa
Den seneste undersøgelse fra EU’s Eurobarometer er skræmmende læsning. De europæiske befolkningers viden om EU er mangelfuld. Også i Danmark står det skralt til, og misforståelserne florerer.
Et par eksempler: Over halvdelen af danskerne tror, at Europa-Parlamentet har mest indflydelse i EU. I virkeligheden ligger magten først og fremmest i Ministerrådet, ligesom Kommissionen og EF-Domstolen er tunge spillere.
43 procent af danskerne tror, at hovedparten af EU-midlerne går til personale, administration og bureaukrati. I realiteten drejer det sig om cirka fem procent af midlerne.
Man har talt meget om et demokratisk og et socialt underskud i EU. Men vidensunderskuddet er nok så alvorligt, og tingene hænger sammen. Uden en elementær viden om forholdene i den Europæiske Union, vil vi aldrig få bugt med det demokratiske underskud. Vi vil aldrig kunne få en realistisk debat om, hvilke ønsker vi har til det fremtidige europæiske samarbejde. Og manglende viden rammer først og fremmest de svage befolkningsgrupper, dem med de korte uddannelser, de ufaglærte.

Op og ned i Europa
Der ligger her en stor udfordring for alle, der er optaget af Danmarks stilling i det europæiske samarbejde. Heller ikke EU-modstanderne kan have interesse i, at debatten om Danmark i Europa bygger på fordomme, misforståelser og skræmmebilleder. Manglende faktuel viden må aldrig blive et våben i kampen om dansk Europapolitik.
Ved danskerne overhovedet, hvad der er op og ned i Europa? Efter Europabevægelsens opfattelse er der behov for en selvstændig dansk undersøgelse, hvor det kulegraves, hvor galt det står til med befolkningens viden om EU.
På den baggrund bør hele informationsindsatsen gås efter i sømmene – og der skal sættes fokus på undervisningen i skolerne. Afspejles det overhovedet i pensum og i undervisningen, at EU i dag er omdrejningspunktet i dansk udenrigspolitik, og at vi lever i en globaliserende verden? Hvordan ser det ud med studierejser i udlandet, udvekslingsbesøg i det hele taget, indgår udenlandske aviser og tv-udsendelser som en naturlig del af undervisningen?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her