Læsetid: 2 min.

Afsporet debat

Brostenene skal ikke have lov at knuse den nødvendige debat om Europa
13. juli 2001

Globalisering
Så har roen for alvor sænket sig over de svenske gader. Efter nogle dage hvor Göteborg var præget af uroligheder og vold, har såvel de europæiske statsledere som de udenlandske demonstranter forladt vores broderfolks ellers så stilfærdige land. Mediernes dækning af topmødet var først og fremmest fokuseret på gadens parlament, som med vanlig energi og såkaldt ungdommelig kreativitet, formåede at overskygge indholdet af mødet.
Dette var en skandale. Men brostenene skal ikke have lov at knuse den nødvendige debat om Europa og Europas mulige svar på globaliseringens udfordringer. Demonstranterne krævede selv en demokratisk debat, men med deres voldelige optræden var de kun med til at sikre, at der ikke blev plads til den offentlige debat som de påstår, at de ønsker. Samtidig er det tragisk, at demonstranterne bidrog til et forvrænget billede af ’folket’ som værende en laveste fællesnævner baseret på en vi er »imod alt – og siger nej til resten« holdning.

En overset succes
Hvis vi ser konkret på EU-mødet er det paradoksalt – og et desværre overset faktum – at mødet på mange måder var en succes. Resultaterne afspejler faktisk de unge demonstranters – berettigede – krav om en bedre verden. Således blev statslederne blandt andet enige om en dato for udvidelsen således at forhandlingerne kan afsluttes under det danske formandskab i andet halvår af 2002, bekræftede at EU-landene skal leve op til FN-målet om at mindst 0,7 procent af landenes bruttonationalprodukt skal bruges på udviklingsbistand, fastslog at bæredygtig udvikling er et grundlæggende princip i udformningen af EU’s politik og alle EU-landene afviste presset fra USA og nåede til enighed om at ratificere FN’s klima-aftale fra Kyoto.
Vi kan sagtens finde kritikpunkter samt ønsker om mere og bedre handling. Og det skal vi også arbejde på fra nu af og frem til næste topmøde og næste topmøde igen. Men på bundlinien er det klart, at EU på trods af åbenlyse begrænsninger vedbliver at være det eneste alternativ til den snævert økonomisk definerede dagsorden som de enkelte lande fristes af, medmindre de er forpligtet på fælles beslutninger.
De seneste måneders udvikling i USA med Bush Jr. som kaptajn er kun et alt for godt eksempel på, hvor labilt det internationale samarbejde endnu er.

Kræfterne sluppet op
Når stenene er kastet, og grundlaget for en global politisk dagsorden skal udformes, så er kræfterne tilsyneladende sluppet op. Hvor var de ’engagerede’ unge mennesker under de mange spændende diskussioner om globaliseringen og EU, der blev afholdt af diverse svenske civilsamfunds-organisationer, og som under topmødet fik besøg af mellem 20-25.000 hovedsageligt unge mennesker?

Bøllers hjerneblødning
Hvis bidraget fra de såkaldt folkelige bevægelser kan reduceres til vold og indholdsløse fraser kan det desværre ikke overraske, at statscheferne nu overvejer at holde møderne endnu længere væk fra offentligheden. Men en sådan konklusion vil være en falliterklæring. Bøllernes kollektive hjerneblødning skal ikke besvares af magtarrogance og lukkethed. Opmærksomheden og engagementet om de internationale udfordringer har aldrig været større, og titusinder af unge mennesker ønsker at bidrage positivt til at løse de negative sider af globaliseringen – og højne opmærksomheden om de positive.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu