Læsetid: 3 min.

Hvem skal på sommerferie i år?

Som arbejdsløs og ikke aktiveret må man holde ferie i nærheden af sin brevsprække
11. juli 2001

Kommentaren - Aktiv ferie
I disse dage render de fleste af os rundt med et sommersmil på læberne. Vi drikker sommerferie-øller om eftermiddagen på vores arbejdsplads og lytter til de forskellige rejsemål, vores kolleger rejser mod. De af os som har børn krydser sommerferieugerne af i vores børns institutioner. Børnene går også rundt og ønsker hinanden god sommerferie. Det er blevet sommer i Danmark og det er dejligt.

Yd og nyd politik
Det er imidlertid kun nogle af os, som udfører disse sommerrutiner. Arbejdsløse i Danmark er nemlig omfattet af forskellige regler, som på forskellig vis regulerer deres feriemuligheder. Reglerne afhænger dels af deres status (er man aktiveret eller ej) og dels af, hvordan deres respektive kommuner fortolker lovens tekst, når det drejer sig retten til at holde fri. Det er især et punkt i Lov om Aktiv Arbejdsmarkedspolitik, som lægger op til meget forskellige tolkninger. Det lyder:
»I tilbud om aktivering, bortset fra jobtræning, der har en sammenhængende varighed på 12 måneder eller mere, skal der ud over den fastlagte aktiveringsperiode indlægges en friperiode på 1 måned, således at aktiveringen ikke overstiger 11 måneder inden for en 12- måneders-periode. Kommunen skal tilstræbe, at friperioden lægges efter aftale med den aktiverede«.
Teksten burde være meget klar: Selvom aktiverede ikke er omfattet af ferieloven, så har de ret til at holde fri en måned om året. Dertil kommer, at de aktiverede selv skal være med til at bestemme, hvornår denne aktiveringsfri måned skal lægges.
Til trods for det klare budskab er der imidlertid en del kommuner i Danmark, som tolker bestemmelsen temmelig restriktivt.
I disse kommuner opfatter man lovteksten således, at de arbejdsløse skal have været aktiveret i alle 11 måneder, før de har optjent retten til den ene aktiveringsfri måned. Alle de arbejdsløse, som endnu ikke har været aktiveret i 11 sammenhængende måneder, fratages dermed muligheden for at holde sommerferie. Disse aktiverede sidder i sommermånederne rundt omkring på systuer, montageafdelinger, træværksteder osv., mens deres børn leger i næsten tomme institutioner. Skal de nyde deres bistandshjælp, skal de nemlig også yde deres arbejdskraft – også selv om halvdelen af personalet er på ferie og de institutioner, de ’arbejder’ i, kører på halvdrift (hvorfor muligheden for at få tilbudt arbejde således er stærkt forringet).

Gør livet surt
Den fantasifulde tolkning om en 11 måneders sammenhængende aktiveringsperiode før en aktiveret må holde fri, er en praksis, som gør livet ganske surt for aktiverede med børn. Hvis ikke børnene af disse forældre har bedsteforældre eller andre nære slægtninge til at tage dem lidt ud af institutionerne i sommerperioden, er ’sommerferierunden’ på årets første skoledag næppe en særlig sjov oplevelse.

Indvandrere rammes
Hvis man er arbejdsløs kontanthjælpsmodtager og ikke er blevet sendt ud i aktivering, har man slet ingen ret til ferie. I praksis betyder det, at man skal holde ferie i nærheden af sin brevsprække. Man forventes at være konstant arbejdssøgende. Rejser man alligevel en tur til Vesterhavet, må man alliere sig med familie og venner, som kan kontakte en, hvis der skulle dumpe et brev ind af brevsprækken fra kommunen.
Det er klart, at den manglende ferieret har stor betydning for kontanthjælpsmodtagere. De, der har børn, fratages muligheden for at planlægge deres sommerferie. Man ved aldrig, hvornår man indkaldes til diverse møder og kurser.
Arbejdsløse indvandrere rammes hårdt af reglen om ikke at måtte rejse udenlands, da denne regel naturligt indskrænker deres mulighed for at deltage i familiesammenkomster i deres hjemlande.
Sommersolen skinner – forhåbentlig – uanset vores status i dette land. Lad os blot håbe at de fleste arbejdsløse får mulighed for at nyde sommersolen præcis som de måtte ønske. God sommerferie!

*Nanna Mik-Meyer er antropolog og ph.d.-stipendiat ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu