Læsetid: 2 min.

En indbringende affære

Handel med kvinder skal bekæmpes – det har OSCE set i øjnene
Debat
26. juli 2001

Kvindehandel
Handel med kvinder til prostitution er en yderst indbringende affære, specielt hvor der er mange potentielle kunder. Netop i Balkanområdet er der, med de mange udsendte soldater og andre medarbejdere, alt for gode vækstbetingelser for denne ’trafik’, hvor kvinder handles til prostitution.
Mange organisationer er med rette meget bekymrede for den destabiliserende virkning, som denne omsiggribende kriminalitet forårsager, og i FN’s regi har mere end 120 lande nu underskrevet en konvention, hvor de forpligter sig til at bekæmpe transnational organiseret kriminalitet, herunder handel med kvinder til prostitution. Det, der desværre fuldstændig mangler, er, at de enkelte lande – ikke mindst velhavende, vestlige – griber i egen barm og erkender, at de som mulige leverandører af kunder, meget let kan komme til at bidrage til denne samfundsnedbrydende aktivitet, der krænker kvinders menneskerettigheder.

Adfærdskodeks
Også for OSCE er det på ministerrådsmødet den 28. november 2000 lykkedes at få vedtaget en plan, hvor de enkelte stater erkender deres ansvar for at bekæmpe handel med kvinder. Staterne lover at gøre en tre-leddet indsats, nemlig at forebygge at handel finder sted, at beskytte ofrene og at retsforfølge handlerne og deres bagmænd. Det særlige for OSCE’s vedtagelse er imidlertid, at ministerrådet – og det vil altså også sige den danske regering – hilser det velkomment, at OSCE’s adfærdskodeks for udsendte personer nu også omfatter handel med kvinder og andre krænkelser af menneskerettighederne.
I OSCE’s adfærdskodeks står der, at »udsendte personer skal være opmærksomme på, at det at benytte sig af tjenester fra en person, som man kan frygte er et offer for handel til prostitution, bidrager både til bagmandens profit og til mishandlingen af offeret. Udsendte personer skal udvise en adfærd, der lever op til eksemplariske standarder for at sikre, at OSCE bidrager til at bekæmpe handel med kvinder og ikke bidrager til at øge problemet.« Danmark har således allerede for et halvt år siden tilsluttet sig dette adfærdskodeks i OSCE-regi. Det vil således være helt rimeligt, at Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet snarest bliver enige om, hvordan de vil instruere alle deres udsendte, således at Danmark med rette kan hævde, at vi ikke bidrager til den organiserede prostitution og de menneskerettighedskrænkelser og den kriminalitet, der følger med.

*OSCE står for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Den har 56 medlemmer, herunder også USA og Canada, og rækker således fra Vancouver til Vladivostock. Stabilitetspagten for Sydøst-europa er et vigtigt indsatsområde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her